12 Δεκέμβριος 2015, 21:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκέμβριος 2015, 21:12

Παρίσι: 195 χώρες ενέκριναν τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή

  • Παρίσι: 195 χώρες ενέκριναν τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή
    Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Oλάντ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και ο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, κατά τη λήξη της COP21 (φωτ.: EPA/Christophe Petit Tesson)

Οι 195 χώρες που συμμετείχαν στη Διεθνή Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή, ενέκριναν απόψε το σχέδιο της συμφωνίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε κατόπιν διαπραγματεύσεων δύο εβδομάδων, στοχεύει στον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας και στην αποσύνδεση των εθνικών οικονομιών από τα ορυκτά καύσιμα.

Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν αποβλέπουν στην επιβράδυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής εντός των επόμενων δεκαετιών. Η συμφωνία του Παρισιού θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο υπεγράφη το 1992.

Η συμφωνία επικυρώθηκε και υπεγράφη από τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φάμπιους εν μέσω πανηγυρικού κλίματος.Για ιστορική συμφωνία κάνει λόγο η ΕΕ, ενώ θετικά την αποτιμούν μεγάλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace και η WWF.