12 Δεκέμβριος 2015, 19:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκέμβριος 2015, 18:59

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση με λεία πάνω από 10 εκατ. ευρώ – Διέπραττε διαρρήξεις στην Αττική

  • Ιδιοκτήτης ταβέρνας στα Άνω Λιόσια πυροβόλησε εναντίον συνεργείου του ΔΕΔΔΗΕ

Πολυμελής εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διαρρήξεις σε πολυτελείς οικίες της Αττικής, εξαρθρώθηκε από το τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου, σε συνεργασία με την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειανατολικής Αττικής.

Μετά από ευρεία αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν 15 μέλη της σπείρας, ηλικίας από 24 έως 61 ετών, εκ των οποίων 11 υπήκοοι Γεωργίας, δύο Αρμενίας (η μία γυναίκα), μία Αλβανίας και ένας Έλληνας.

Η οργάνωση ήταν δομημένη κατά τα πρότυπα της γεωργιανής μαφίας, με πυραμιδοειδές σχήμα. Διέθετε αρχηγό ο οποίος κατά το παρελθόν είχε διατελέσει αρχηγός της γεωργιανής μαφίας στη Ρωσία. Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα 14 μέλη της οργάνωσης, ηλικίας από 23 έως 64 ετών, εκ των οποίων 12 υπήκοοι Γεωργίας (οι τέσσερις γυναίκες), μία Ουζμπεκιστάν και ένας Καζακστάν.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της κλοπής κατά συναυτουργία, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση και της πλαστογραφίας, καθώς επίσης και για παράβαση του νόμου περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Η εγκληματική οργάνωση είχε διεθνικό χαρακτήρα και κατά καιρούς έμπειρα μέλη της μετέβαιναν σε άλλες χώρες της Ευρώπης με σκοπό τη διάπραξη κλοπών.

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κλοπιμαία αξίας άνω των 3.000.000 ευρώ, το χρηματικό ποσό των 90.000 ευρώ (σε διάφορα νομίσματα), πέντε πιστόλια, ένα υποπολυβόλο (τύπου replica), εννέα πολυτελή αυτοκίνητα και μία μοτοσυκλέτα. Το οικονομικό όφελος από την εγκληματική τους δραστηριότητα, υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το ποσό των 10 εκατ. ευρώ. Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιαστεί 174 περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών οικιών σε διάφορες περιοχές της Αττικής.