11 Δεκέμβριος 2015, 19:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκέμβριος 2015, 17:36

Οι Πόντιοι σε πρώτο πρόσωπο, στον «Ορίζοντα» του Σωτήρη Δανέζη

Με την ψύχραιμη ματιά που εξασφαλίζει η χρονική απόσταση από τον κουρνιαχτό που σήκωσε η επιμονή του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη στην άποψη ότι πρόκειται για εθνοκάθαρση και όχι για Γενοκτονία, ο Σωτήρης Δανέζης και η δημοσιογραφική του ομάδα βάζουν τους Πόντιους στο επίκεντρο.

Με αφορμή το ερώτημα «Εθνοκάθαρση ή Γενοκτονία», και το αν υπάρχει ορθή απάντηση όταν αναφερόμαστε στα εγκλήματα των Τούρκων στη Μικρά Ασία, η εκπομπή «Ορίζοντας» που προβάλλεται κάθε δεύτερη Κυριακή από το Mega, καταγράφει τα ιστορικά γεγονότα και τις δραματικές διηγήσεις των Ποντίων για τις σφαγές και τον μεγάλο ξεριζωμό.

«Τα ιστορικά γεγονότα του Πόντου μπορεί να έχουν και έναν νομικό χαρακτηρισμό και μια πολιτική ερμηνεία. Για τους Πόντιους οποιαδήποτε συζήτηση ισοδυναμεί γενοκτονία μνήμης», αναφέρει η δημοσιογραφική ομάδα.


Το μνημείο της Πόντιας Μάνας, στην πλ. Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη (πηγή φωτογραφίας: «Ορίζοντας», Mega)

Τίτλος του ωριαίου επεισοδίου που θα προβληθεί την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στις 23:10, είναι «Έλληνες απ’ αλλού». Πρόκειται για μια φράση που ανήκει στην Παρθενόπη Τσακμακίδου-Κωτίδου, η οποία έχει εκδώσει και ποιητικές συλλογές αφιερωμένες στα δραματικά γεγονότα που έζησαν οι Έλληνες του Πόντου.

Κοιτώντας απευθείας στην κάμερα της εκπομπής, λέει: «Έι κιτί πατρίδα... Έι κιτί πατρίδα... Δηλαδή όταν έλεγαν οι δικοί μας έτσι: "Ε, καημένη πατρίδα". Όταν μεγαλώνεις με αυτό, νομίζεις ότι εκεί είναι η πατρίδα σου. Και ότι εσύ είσαι αλλού. Εμείς είμαστε οι Έλληνες από αλλού. Οι Έλληνες από αλλού. Έτσι νιώθω».

Μία από τις μαρτυρίες που φιλοξενείται στο ντοκιμαντέρ είναι αυτή του Σταυρίκου Παπαβραμίδη, ο οποίος σε ηλικία πέντε ετών ήρθε πρόσφυγας από την Τραπεζούντα και εγκαταστάθηκε στην Κρεμμυδαρού της Δραπετσώνας.


Σταυρίκος Παπαβραμίδης (πηγή φωτογραφίας: «Ορίζοντας», Mega)

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν –μεταξύ άλλων– ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης, ο συγγραφέας και ιστορικός Χαράλαμπος Τσιρκινίδης, ο επίτιμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Στέφανος Τανιμανίδης, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού Χαράλαμπος Αποστολίδης, ο πρόεδρος του Χορευτικού Ομίλου Ποντίων «Σέρρα» Νίκος Ζουρνατζίδης, και ο μουσικός Ματθαίος Τσαχουρίδης.