11 Δεκέμβριος 2015, 17:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκέμβριος 2015, 16:50

Πιο κοντά στο ένα δισ. και σε συμφωνία με τους θεσμούς η κυβέρνηση

  • Πιο κοντά στο ένα δισ. και σε συμφωνία με τους θεσμούς η κυβέρνηση
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Παντελής Σαΐτας)

Πιο κοντά στο ένα δισ. της δόσης και μάλιστα πριν από τα Χριστούγεννα βρίσκεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών βρίσκονται κοντά σε συμφωνία μια και μετά τον ΑΔΜΗΕ ακολούθησε η ταύτιση και για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Παράλληλα, για το θέμα με τα κόκκινα δάνεια βρέθηκε μια προσωρινή λύση σύμφωνα με την οποία η ελληνική πλευρά θα νομοθετήσει το πλαίσιο για την αδειοδότηση και τη λειτουργία των εταιρειών που θα μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν κόκκινα δάνεια, μόνον όμως των μεγάλων επιχειρήσεων.

Για τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων η συμφωνία παραπέμπεται στην αξιολόγηση του Ιανουαρίου.

Το πλαίσιο προβλέπει πιθανή παραλλαγή του κυπριακού μοντέλου, με ανώτατο τραπεζικό αξιωματούχο να σημειώνει ότι μπορεί να γίνει ομαδοποίηση των δανείων κατά κλάδο. Ακόμα και τα στεγαστικά -ανέφερε η ίδια πηγή- θα μπορούσαν να ομαδοποιηθούν στα μεγάλα δάνεια για εξοχικές ή δευτερεύουσες κατοικίες, όχι πάντως πρώτες κατοικίες που θα εξακολουθήσουν να προστατεύονται.

Μετά από αυτά επιταχύνονται οι διαδικασίες και το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι την Τρίτη, ούτως ώστε μέχρι την Παρασκευή (18/12)  να έχει εκταμιευτεί η δόση του ενός δισ. ευρώ.