11 Δεκέμβριος 2015, 12:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκέμβριος 2015, 11:31

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τεστ για την πρόγνωση της νόσου έως και 16 χρόνια νωρίτερα

  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τεστ για την πρόγνωση της νόσου έως και 16 χρόνια νωρίτερα

Tεστ αίματος, που μπορεί να προβλέψει την πιθανότητα ρευματοειδούς αρθρίτιδας έως και 16 χρόνια πριν η ασθένεια κάνει την εμφάνισή της ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία.

Το τεστ βασίζεται στη διάγνωση αντισωμάτων για μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, την τενασίνη-C (cTNC), η οποία υπάρχει σε αυξημένα επίπεδα στο αίμα των ασθενών.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ρευματολογίας Κένεντι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Κιμ Μίντγουντ, ανακοίνωσαν ότι σε δοκιμές με πάνω από 2.000 ασθενείς, το τεστ κάνει διάγνωση της νόσου αρκετά χρόνια πριν από την εκδήλωσή της με ακρίβεια γύρω στο 50%.

Έχει, ωστόσο, πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια (98%) στο να αποκλείει την πιθανότητα ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η νόσος προκαλεί χρόνια φλεγμονή και επώδυνο πρήξιμο των αρθρώσεων. Είναι αυτοάνοση πάθηση που προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς στρέφεται κατά του εαυτού του, στέλνοντας αντισώματα που καταστρέφουν τους ίδιους τους ιστούς των αρθρώσεων. Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου, γι' αυτό χρειάζεται ένα τέτοιο τεστ, το οποίο μπορεί να συμπληρώσει το υπάρχον τεστ CCP.

Η δημοσίευση της έρευνας έγινε στο περιοδικό για ρευματικές παθήσεις Annals of the Rheumatic Diseases.