10 Δεκέμβριος 2015, 23:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Δεκέμβριος 2015, 22:36

Ρητή αναφορά για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα σε απόφαση του ΟΗΕ

  • Ρητή αναφορά για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα σε απόφαση του ΟΗΕ
    Τμήμα της πτέρυγας με τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο (Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας)

Με επιτυχία στέφτηκε η ελληνική πρωτοβουλία σχετικά με την απόφαση «Επιστροφή ή Απόδοση Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσης» η οποία περιλαμβάνει και ρητή αναφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς χθες υιοθετήθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Η αποδοχή της ήταν ευρύτατη. Συνολικά 74 κράτη συντάχθηκαν με την απόφαση, μεταξύ των οποίων το σύνολο των κρατών-μελών της ΕΈ, σημαντικός αριθμός κρατών της Λατινικής Αμερικής, καθώς και αρκετά αραβικά και αφρικανικά κράτη.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ενισχύει την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης, καθώς και την προσπάθεια προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ιδιαίτερη σημασία έχει η ειδική μνεία που γίνεται στην απόφαση για την κινητοποίηση των κρατών-μελών ως προς την επιστροφή κλαπέντων πολιτιστικών θησαυρών με ρητή αναφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Μια άλλη, εξίσου σημαντική, διάσταση της απόφασης είναι η καταδίκη της καταστροφής μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιοχές ένοπλων συρράξεων, συμπεριλαμβανομένων των υπό κατοχή εδαφών, καθώς και της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών από ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες, όπως ο ISIS.