11 Δεκέμβριος 2015, 10:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκέμβριος 2015, 10:05

Κωνσταντίνος Φωτιάδης: Η 19η Μαΐου σε Ελλάδα και Τουρκία

  • Κωνσταντίνος Φωτιάδης: Η 19η Μαΐου σε Ελλάδα και Τουρκία
    (φωτ.: opolitis.gr)

Μετά από μια μεγάλη πορεία για την αφύπνιση της ιστορικής μνήμης των Ποντίων, ειδικότερα στο θέμα της Γενοκτονίας, ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης παραμένει στο προσκήνιο παρά τη συνταξιοδότησή του.

Καλεσμένος από το Σύλλογο Ποντίων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων σε εκδήλωση με θέμα το τελευταίο του βιβλίο Η 19η Μαΐου και το ποντιακό ζήτημα εκείθεν και εντεύθεν του Αιγαίου, ο Πόντιος ιστορικός ανέπτυξε τις δύο πτυχές του γεγονότος σε Ελλάδα και Τουρκία.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9/12/2015, ξεκίνησε με το χαιρετισμό του προέδρου του συλλόγου Βαγγέλη Σεβεντικίδη. Ακολούθως πήραν το λόγο ο νομικός-ιστορικός-συγγραφέας Γιάννης Μοσχόπουλος και η εκπαιδευτικός Δέσποινα Αμαραντίδου, μέλος του συλλόγου, η οποία προκάλεσε συγκίνηση στον καθηγητή αναφέροντας στο μήνυμά της πόσο σημαντική ήταν η συμβολή του στην πορεία της ζωής της.

Φωτιάδης: Η προπαγάνδα για την Γενοκτονία στην Τουρκία, ξεκινά από τα σχολεία.

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο Κ. Φωτιάδης αποκάλυψε ότι όταν δημιουργηθεί κέντρο μελετών και ερευνών ποντιακού και παρευξείνιου ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη, θα συγκεντρώσει όλο το προσωπικό του αρχείο, το οποίο απαρτίζεται από χειρόγραφα και συλλογές από εκατοντάδες βιβλία για τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, τα οποία έχουν εκδοθεί σε πολλές χώρες και γλώσσες.

Στο τέλος ο καθηγητής συζήτησε με το κοινό κι έγινε η παρουσίαση του συλλεκτικού ημερολογίου 2016 του συλλόγου με θέμα την ιστορία του Πόντου με τίτλο Ξεφυλλίζοντας την Ιστορία του Πόντου.

  • Φωτογραφίες από opolitis.gr
Gallery
Εκδηλωσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ09
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
2015