11 Δεκέμβριος 2015, 09:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκέμβριος 2015, 09:04

Και το Ηράκλειο Κρήτης τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Γενοκτονιών (βίντεο)

  • Και το Ηράκλειο Κρήτης τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Γενοκτονιών (βίντεο)
    (Φωτ.: ομάδα Νίκου Λυγερού)
  • Και το Ηράκλειο Κρήτης τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Γενοκτονιών (βίντεο)
    (Φωτ.: ομάδα Νίκου Λυγερού)

Υπό τους ήχους της λύρας του Ρος Ντέιλι, σε μια αίθουσα φωτισμένη με κεριά, η σκέψη όλων πηγαίνει στους λαούς στους οποίους είναι αφιερωμένη από τον ΟΗΕ η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Γενοκτονιών.

Η συγκεκριμένη ημέρα τιμήθηκε φέτος για πρώτη φορά, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Μία μέρα πριν, τα μέλη της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων πήγαν στο μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού, στο κέντρο του Ηρακλείου, με κεριά και λύρα για να τιμήσουν τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.


(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νομού Ηρακλείου)

Την Τετάρτη, πάντως, η αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου ήταν γεμάτη από κόσμο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Ευξείνου Λέσχης, της παροικίας Αρμενίων Ηρακλείου, του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών-Μικρασιατών Κρήτης, του Συλλόγου Θρακιωτών Κρήτης και του Συλλόγου Ρωσόφωνων Ηρακλείου.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός. Θέμα της ομιλίας του, «Η λέξη Γενοκτονία ενάντια στην πράξη βαρβαρότητας». Όπως εξήγησε, η ενός λεπτού σιγή δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να τιμηθούν τα θύματα της Γενοκτονίας – αντίθετα με μία παγκόσμια ημέρα. «Η ενός λεπτού σιγή είναι σαν ο θύτης να κάνει ό,τι μπορεί για να σωπάσουν τα θύματα», υπογράμμισε.


(Φωτ.: ομάδα Νίκου Λυγερού)

Απαντώντας σε όλους όσοι κριτικάρουν αυτούς που ασχολούνται με θέματα Γενοκτονιών, «λέγοντας ότι είναι παλιά θέματα, ότι δεν μας αγγίζουν πια, ότι δεν έχουν νόημα και ότι θα πρέπει να τα ξεπεράσουμε», όπως είπε ο Νίκος Λυγερός, τόνισε ότι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και οι γενοκτονίες δεν διαγράφονται και δεν παραγράφονται.

Λυγερός: Όταν ζητάμε συνεχώς να αναγνωρίσουν οι άλλοι τη Γενοκτονία μας, θα πρέπει να σκεφτούμε αν έχουμε αναγνωρίσει εμείς τη Γενοκτονία των άλλων.

Κάνοντας μια έμμεση αναφορά στον Νίκο Φίλη και στα περί Γενοκτονίας ή εθνοκάθαρσης, ο Νίκος Λυγερός εξήγησε ότι μέχρι να εφευρεθεί ο όρος «Γενοκτονία» πολλές γενοκτονίες είχαν ήδη ονομασίες – «Οι Αρμένιοι δεν λένε Γενοκτονία, λένε "μεγάλη δυστυχία"», είπε. Υπογράμμισε ωστόσο ότι μόνο η λέξη «Γενοκτονία» έχει κυρώσεις. «Οι λέξεις "εθνοκάθαρση" και "σφαγή" είναι απλά μια περιγραφή. Αν δεν χρησιμοποιηθούν οι λέξεις "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας" ή "γενοκτονία" δεν είμαστε μέσα στο πλαίσιο της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, και κατά συνέπεια δεν υπάρχουν οι κυρώσεις που περιγράφονται. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», κατέληξε.


Ολόκληρη η ομιλία του Νίκου Λυγερού

Εκδηλωσεις