11 Αύγουστος 2013, 08:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:14

Νύχτα εξέγερσης στην Αμυγδαλέζα. Τι προκάλεσε την ένταση

  • Νύχτα εξέγερσης στην Αμυγδαλέζα. Τι προκάλεσε την ένταση

Σχεδόν τέσσερις ώρες διήρκησε η εξέγερση στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Η κατάσταση εκτονώθηκε με την επέμβαση των ΜΑΤ και οι μετανάστες επέστρεψαν στους οικίσκους, ενώ γίνεται η καταμέτρηση των ζημιών.

Την προανάκριση ανέλαβε η Ασφάλεια Αττικής και αναμένεται να σχηματιστεί δικογραφία για τις φθορές και τις επιθέσεις στους αστυνομικούς.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, τραυματίστηκαν 10 αστυνομικοί, ενώ από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για το πόσοι μετανάστες έχουν τραυματιστεί. 

Το χρονικό της εξέγερσης

Η εξέγερση έγινε διότι ανακοινώθηκε χθες στους μετανάστες ότι παρατείνεται ο χρόνος κράτησης από ένα χρόνο σε 18 μήνες. Άλλος ένας λόγος, μικρότερης σημασίας, είναι ότι τους είχαν κόψει το ρεύμα, λόγω εργασιών, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν τα κλιματιστικά.

Την ώρα της διανομής του φαγητού, περίπου στις 9 μ.μ., οι κρατούμενοι επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, εκ των οποίων 10 τραυματίστηκαν -όχι σοβαρά- από τον πετροπόλεμο και ρίψη αντικειμένων.

Στη συνέχεια έβαλαν φωτιά στους οικίσκους (κοντέινερ) που μένουν, βγήκαν έξω και άρχισαν να καίνε τα στρώματά τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν διάσπαρτες εστίες φωτιάς.

Για πολλή ώρα γινόταν ρίψη χημικών και κρότου λάμψης. Στο σημείο επιχείρησαν πέντε οχήματα της πυροσβεστικής με 15 πυροσβέστες, ενώ στη συνέχεια επενέβησαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ.

Ισχυρή ήταν η παρουσία των ομάδων ΔΙΑΣ που έκαναν... εφόδους σε ταβέρνες και σπίτια, αναζητώντας πιθανούς δραπέτες. Παράλληλα, πλήθος περιπολικών κυκλοφορούσε στις γειτονιές της περιοχής.

Πηγές της αστυνομίας αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κάποιο σημείο της περίφραξης που να έχει πέσει και έτσι εικάζουν ότι δεν υπάρχουν δραπέτες, ωστόσο αυτό θα διαπιστωθεί όταν γίνει η καταμέτρηση.

Τι είπε ο δήμαρχος Αχαρνών για τις συνθήκες κράτησης

Ο δήμαρχος Αχαρνών, Σωτήρης Ντούρος είπε ότι την προηγούμενη Τετάρτη, σε συνάντηση που είχε με στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, τον ενημέρωσαν ότι κρατούνται περισσότερα από 1.600 άτομα και ότι θα παραταθεί η κράτησή τους στην Αμυγδαλέζα.

Στη συνέχεια τόνισε: “Είναι απάνθρωπες οι συνθήκες κράτησης. Είναι σε σιδερένια κλουβιά. Φοβόμαστε το χειμώνα μην πέσει η θερμοκρασία κάτω από τους 12 βαθμούς και ξεπαγιάσουν και το καλοκαίρι να μην ξεπεράσει τους 30,γιατί γίνεται πύρινη κόλαση".

Πηγή: newsit.gr