10 Δεκέμβριος 2015, 13:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Δεκέμβριος 2015, 13:40

Οι Μωμόγεροι ετοιμάζονται να κάνουν άνω κάτω τη Γλυφάδα!

  • Οι Μωμόγεροι ετοιμάζονται να κάνουν άνω κάτω τη Γλυφάδα!
    (Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βάιος Χασιαλής)

Ο θεός Μώμος, ο γιος του Ύπνου και της Νύχτας, προσωποποίηση της κοροϊδίας και της αποδοκιμασίας, αγαπούσε να πειράζει τους γύρω του. Στον Πόντο τις γιορτινές ημέρες ομάδες ανδρών, τα γνωστά Μωμογέρια (Μώμος+γέρος), ξεχύνονταν στους δρόμους των πόλεων και των χωριών – πολλοί θα πουν ότι αυτή ήταν η πρώτη μορφή θεάτρου που συναντάται στην περιοχή.

Σήμερα διασώζονται 55 παραλλαγές του συγκεκριμένου δρώμενου, με διαφορετικές ονομασίες και θεματολογία.

Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον Πόντο, ένας λαϊκός αυτοσχέδιος «θίασος» με μέλη της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία», το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, στις 12:30, θα κάνει… κατάληψη στους δρόμους της Γλυφάδας. Η σύγχρονη παραλλαγή των Μωμογεριών, για την οποία «υπεύθυνος» είναι ο χοροδιδάσκαλος Γιάννης Ευφραιμίδης, είναι εμπλουτισμένη με αναφορές στα κοινωνικά προβλήματα. Το γεμάτο κέφι (αλλά και προβληματισμό) δρώμενο θα ενσωματώσει ακόμα και τους περαστικούς στην αυτοσχέδια θεατρική πλοκή του.

Σημείο εκκίνησης των Μωμόγερων θα είναι το δημαρχείο της Γλυφάδας. Τα μεταμφιεσμένα αγόρια θα πειράζουν τους περαστικούς ενώ οι κοπέλες θα μοιράζουν ποντιακά γλυκίσματα από τα… χεράκια τους!

Χριστούγεννα στους δρόμους της ποντιακής παράδοσης.

Το απόγευμα του Σαββάτου, στο πλαίσιο της «Κόκκινης Νύχτας» την οποία διοργανώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Γλυφάδας σε συνεργασία με το Δήμο, ομάδες παιδιών του Συλλόγου Ποντίων, με παραδοσιακές φορεσιές, θα ψάλλουν ποντιακά κάλαντα σε διάφορα σημεία της πόλης.

Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ19
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
2015
12:30
Η σύγχρονη εκδοχή του δρώμενου είναι εμπλουτισμένη με αναφορές στα κοινωνικά προβλήματα.