9 Δεκέμβριος 2015, 19:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιανουάριος 2016, 15:33

Γενοκτονίες: Σαν την φλόγα των κεριών θα καίει πάντα η μνήμη (φωτο)

  • Γενοκτονίες: Σαν την φλόγα των κεριών θα καίει πάντα η μνήμη (φωτο)
    (Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
  • Γενοκτονίες: Σαν την φλόγα των κεριών θα καίει πάντα η μνήμη (φωτο)

Τα κεριά, για τη μνήμη και τη μη λήθη, έφεραν το βάρος του τιμητικού συμβολισμού στη συγκέντρωση του Συντάγματος, όπου απόγονοι των ανθρώπων που έγιναν θύματα γενοκτονίας στα τελευταία χρόνια ζωής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έδωσαν το παρών.

Οι λόγοι μιας ακόμα κινητοποίησης Ποντίων, Μικρασιατών, Αρμενίων και Ασσυρίων, πολλοί· αφορμή η 9η Δεκεμβρίου, ημέρα κατά των γενοκτονιών.

Νέοι άνθρωποι δημιούργησαν μια... ιδιότυπη εγκατάσταση με κεριά στο σημείο της διαμαρτυρίας, μόνο που αντί για τέχνη σκοπό είχε να υπηρετήσει τη μνήμη.


(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

«Τα κεριά της ανθρωπότητας» και «Δικαιοσύνη απέναντι στη Γενοκτονία» ήταν τα μηνύματα που έστειλαν οι απόγονοι των γενοκτονημένων και μάλιστα στα αγγλικά, ώστε να γίνουν κατανοητά πέραν των ορίων της ελληνικής γλώσσας.

Ένα drone (ρομποτικό εναέριο όχημα που μπορεί και τραβά φωτογραφίες) ανέλαβε να καταγράψει από ψηλά το μήνυμα, ώστε αυτό να ταξιδέψει παντού.


(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Στο χώρο έξω από το μετρό του Συντάγματος, στο κάτω μέρος της πλατείας, οι άνθρωποι που κινητοποιήθηκαν για τη διαμαρτυρία συνομιλούσαν γύρω από την εξέδρα, πλάι στα σταντ των Αρμενίων με φωτογραφίες της Γενοκτονίας, δίπλα στα λάβαρα ποντιακών συλλόγων. Νεαροί της ΕΠΟΝΑ και της νεολαίας της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος ενημέρωναν τον κόσμο για τα δίκαια του αγώνα τους.

Τη διαμαρτυρία οργάνωσαν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος, η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος και η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων, με αφορμή την καθιέρωση από τον ΟΗΕ της 9ης Δεκεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης και Αξιοπρέπειας των Θυμάτων του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και Πρόληψης του Εγκλήματος αυτού. Κοινό σύνθημα, όπως καταγράφηκε και σε σχετικό δελτίο Τύπου ενόψει της κινητοποίησης, ήταν «Τρεις γενοκτονίες, Μία στρατηγική, Ένας Αγώνας, Μια Αναγνώριση, Ένα Μνημείο».

Έλληνες της Ανατολής, δηλαδή Έλληνες της ευρύτερης Μικράς Ασίας μεταξύ των οποίων και Πόντιοι, Αρμένιοι και Ασσύριοι, συνομιλούν από καιρό προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους για να αναγνωριστούν όλες οι γενοκτονίες διεθνώς ως οργανωμένο σχέδιο των Νεοτούρκων για την εξόντωση των μη μουσουλμανικών πληθυσμών. 

Ρεπορτάζ: Βασίλης Τσενκελίδης, Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

Εκδηλωσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ09
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
2015
17:30
«Τρεις γενοκτονίες, Μία στρατηγική, Ένας Αγώνας, Μια Αναγνώριση, Ένα Μνημείο» είναι το κοινό...