8 Δεκέμβριος 2015, 21:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Δεκέμβριος 2015, 11:53

Συναντήσεις αλ-Σίσι με Παυλόπουλο και Τσίπρα – Συνεργασία και επενδύσεις

  • Συναντήσεις αλ-Σίσι με Παυλόπουλο και Τσίπρα – Συνεργασία και επενδύσεις
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου)

Τις προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Είχαμε την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας να πραγματοποιήσουμε μια ευρεία επισκόπηση των διμερών μας σχέσεων αλλά και των εξελίξεων στον ταραγμένο γεωπολιτικό μας περίγυρο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η διμερής συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου στηρίζεται σε πολύ γερά θεμέλια και η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην σφαιρική διεύρυνση και εμβάθυνσή της.

«Διαμορφώνονται εξαιρετικές προοπτικές σε τομείς όπως η πολύπλευρη οικονομική συνεργασία, η ενέργεια, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η διαλιμενική σύνδεση, οι θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, ο κατασκευαστικός τομέας και οι υποδομές», είπε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε στη συνέχεια ότι και οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, στην ευρύτερη περιοχή και στην Αίγυπτο ειδικότερα, η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ, που η αιγυπτιακή κυβέρνηση και ο αιγυπτιακός λαός μπόρεσαν να διαμορφώσουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όλα αυτά τα γεγονότα καθιστούν ιδιαίτερης σημασίας την ενίσχυση της συνεργασίας των οικονομικών, εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος)

Κατά τις κοινές δηλώσεις τους, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος δυο χώρες με σημαντικό γεωπολιτικό χώρο σε μια εύθραυστη περιοχή στο αντάμωμα δύο ηπείρων, ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο την ειρήνη και την ευημερία, τη συνεργασία και τη συνανάπτυξη. Τόνισε ότι η επίσκεψη του Αλ Σίσι εγκαινιάζει μια νέα εποχή στη σχέση των δύο χωρών μας που μπορεί να διαδραματίσει ρόλο καταλύτη όχι μόνο για τις δύο χώρες αλλά για θετικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφορικά με την αυριανή τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, σημείωσε ότι το τριμερές πλαίσιο ενισχύει και αξιοποιεί τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, αναβαθμίζει την ευρωμεσογειακή σχέση και συμβάλλει στη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Αργότερα υπεγράφησαν συμφωνίες που αφορούν στη συνεργασία των λιμένων της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με τους λιμένες της Αλεξάνδρειας και της Διαμιέτης.

Συνεργαζόμαστε και ενδιαφερόμαστε να αναπτυχθεί η συνεργασία μας με την Ελλάδα, όπως και το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, δραστηριοποιούμαστε με βάση το διεθνές δίκαιο, είπε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ- Σίσι.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος τόνισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών αναπτύσσονται με πρωτοφανή τρόπο και πως οι σημερινές συνομιλίες εκφράζουν την ταύτιση απόψεων σε θέματα όπως η ενέργεια, η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, η συνεργασία ελληνικών και αιγυπτιακών λιμένων, ο τουρισμός, οι επενδυτικές ευκαιρίες. Επισήμανε ότι διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων σε πολλά περιφερειακά και διεθνή θέματα, μεταξύ των οποίων είναι η καταπολέμηση της απεχθούς τρομοκρατίας και η διευθέτηση των διενέξεων που υπάρχουν στην περιοχή. «Είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι να συνεργαστούμε για να επαναφέρουμε την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή».

Το πρωί ο Αιγύπτιος πρόεδρος, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος μίλησε για υποδειγματική συνεργασία μεταξύ Ελλάδος-Αιγύπτου-Κύπρου.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιάννης Κολεσίδης)

Ο Προκόπης Παυλόπουλος εξήρε την Τριμερή Συνεργασία μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου και Κύπρου, που αφορά- όπως είπε- πολλά θέματα και ιδίως, την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, υπογραμμίζοντας ότι η τριμερής αυτή συνεργασία αποτελεί πρότυπο γιατί σέβεται απολύτως το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του, δηλαδή και το γραπτό και το εθιμικό, και τόνισε ότι από αυτήν την συνεργασία πολλά μπορούν να διδαχθούν και άλλοι.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εξήρε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή αλλά και την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει κάνει η Αίγυπτος και ο αιγυπτιακός λαός σε όλους τους τομείς, ιδίως όμως στην οικονομία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου και στο ζήτημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται άμεσα η συνεργασία όλων για την καταστολή της και υπογράμμισε ότι η τρομοκρατία δεν αφορά πλέον μόνον την περιοχή που τη «γέννησε» αλλά απειλεί την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη, ολόκληρο τον κόσμο.