9 Δεκέμβριος 2015, 12:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Δεκέμβριος 2015, 11:31

Στον Νίκο Ακριτίδη το βραβείο «Ισαάκ Λαυρεντίδης» της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών

  • Στον Νίκο Ακριτίδη το βραβείο «Ισαάκ Λαυρεντίδης» της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών
    Ο Νίκος Ακριτίδης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή, το 1999 (φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στο αυτοβιογραφικό του έργο ο Νίκος Ακριτίδης, ο υπουργός των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και ο Πόντιος και ο φανατικός ΠΑΟΚτζής, περιγράφει πώς οι γονείς του πήραν την απόφαση να ξεριζωθούν για μια ακόμα φορά και να μετοικήσουν «από το προσφυγικό μας χωριό, τον Καταχά Πιερίας, στη Θεσσαλονίκη». Απόφοιτος του ΑΠΘ (σπούδασε φυσικός και τοπογράφος μηχανικός), εκπαιδευτικός και αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, εξηγεί ότι η απόφαση της οικογένειας Ακριτίδη, μ’ όλη της τη φτώχεια, να εγκατασταθεί στο κέντρο της πόλης, ήταν για τη μόρφωση των παιδιών.

Τον άνθρωπο, επιστήμονα και πολιτικό Νίκο Ακριτίδη θα τιμήσει η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών απονέμοντάς του το βραβείο «Ισαάκ Λαυρεντίδης» – προς τιμήν μιας εξέχουσας μορφής της πολιτικής, αντιπροέδρου της Βουλής και επίτιμου προέδρου της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών.

Η ειδική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, στις 18:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Επιτροπής.

Για το θεσμό απονομής των βραβείων, αλλά και για την προσωπικότητα του Ισαάκ Λαυρεντίδη, θα μιλήσει η φιλόλογος-λαογράφος Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια. Για τον Νίκο Ακριτίδη θα μιλήσουν ο πρώην γυμνασιάρχης της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης Στέργιος Κρεμέτης, και ο καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης Βασίλης Στεφανής.