8 Δεκέμβριος 2015, 17:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Δεκέμβριος 2015, 16:51

Οι Έλληνες της Ρωσίας ζητούν από τη Δούμα να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Οι Έλληνες της Ρωσίας ζητούν από τη Δούμα να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων

Οι Έλληνες της Ρωσίας απευθύνθηκαν με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν για το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που ζουν στη Ρωσία.

Η επιστολή εστάλη από τον Ιβάν Σαββίδη, πρόεδρο της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας· φέρει τις υπογραφές των μελών του ΔΣ και των προέδρων των ελληνικών οργανώσεων της Ρωσίας.

Στο ψήφισμά τους οι Έλληνες της Ρωσίας τονίζουν ότι η Γενοκτονία των Ποντίων είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ως αποτέλεσμα της αιματηρής σφαγής σκοτώθηκαν, σύμφωνα με διαφορετικές πηγές, από 350.000 έως και ένα εκατομμύριο Έλληνες του Πόντου. Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και ήταν καταδικασμένες σε πείνα και ατελείωτες περιπλανήσεις. Παράλληλα, βρισκόταν σε εξέλιξη και η συστηματική εξόντωση των Αρμενίων, των Ασσυρίων και άλλων χριστιανών.


Παρόντες σε όλα τα δρώμενα της Ρωσίας οι Έλληνες

Το 2016 σηματοδοτεί τα 100 χρόνια από την έναρξη αυτής της καταστροφής. Αλλά, αναφέρουν στην επιστολή, όσα χρόνια κι αν περνάνε, ο αντίλαλος αυτού του εγκλήματος θα ακολουθεί τις καρδιές των Ελλήνων.

Σήμερα, η Εθνοπολιτιστική Αυτονομία των Ελλήνων της Ρωσίας δραστηριοποιείται ενεργά για τη συστηματοποίηση των αποδεικτικών στοιχείων του εγκλήματος. Ήδη έχει γίνει συλλογή μοναδικών αρχειακών τεκμηρίων και μαρτυριών.

Το γεγονός της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ήδη έχουν αναγνωρίσει η Αρμενία, η Σουηδία και η Κύπρος, ενώ το ελληνικό Κοινοβούλιο την καταδίκασε ομόφωνα το 1994. Λαμβάνοντας υπόψιν και αυτό, οι Έλληνες της Ρωσίας στη μνήμη των προγόνων τους, στο όνομα της δικαιοσύνης και στο όνομα της Ρωσίας, η οποία έχει γίνει το σπίτι για εκατοντάδες εθνοτικές ομάδες και εθνικότητες, απευθύνουν έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δούμας να εξετάσει τη δυνατότητα αναγνώρισης σε κρατικό επίπεδο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.