9 Δεκέμβριος 2015, 10:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Δεκέμβριος 2015, 14:06

Ντοκιμαντέρ της Αννέτας Παπαθανασίου σε διεθνές φεστιβάλ στην Κωνσταντινούπολη

  • Ντοκιμαντέρ της Αννέτας Παπαθανασίου σε διεθνές φεστιβάλ στην Κωνσταντινούπολη

Μια δυνατή ταινία τεκμηρίωσης μιας σημαντικής Ελληνίδας σκηνοθέτριας, που πραγματεύεται τον άθλο της ενασχόλησης των Αφγανών γυναικών με το θέατρο, προβάλλεται αύριο στο Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, στο Instituto Cervantes (Tarlabaşı Bulvarı 9).

«Παίζοντας με τη φωτιά» είναι ο εύγλωττος τίτλος του ντοκιμαντέρ της Αννέτας Παπαθανασίου, που κλήθηκε κάποτε να διδάξει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο μαρτυρικό Αφγανιστάν.

Για την κοινωνία της χώρας, όπως έχει μάλιστα εξελιχθεί μετά την έλευση και την κατίσχυση των Ταλιμπάν, η υποκριτική τέχνη είναι ανήθικη, και οι γυναίκες που την υπηρετούν –όταν αυτό δεν γίνεται κρυφά– συχνά στιγματίζονται ως «πόρνες».

Τη ζωή αυτών των γυναικών βλέπει μέσα από τον κινηματογραφικό φακό η Αννέτα Παπαθανασίου, και την αφηγείται απολύτως ρεαλιστικά έχοντας δουλέψει σε πολύ δύσκολες συνθήκες και απειλούμενη στο Αφγανιστάν.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου στις 19:00· την περασμένη Τρίτη προβλήθηκε στην Άγκυρα. Θα ακολουθήσει συζήτηση με την Αν. Παπαθανασίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.