8 Δεκέμβριος 2015, 13:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Δεκέμβριος 2015, 11:30

Αλλάζουν οι ταυτότητες για μεγαλύτερη ασφάλεια;

  • Αλλάζουν οι ταυτότητες για μεγαλύτερη ασφάλεια;

Πάνω από 80.000.000 ευρώ εκτιμάται ότι θα στοιχίσει η αντικατάσταση των παλαιών ταυτοτήτων με νέες, εάν και εφόσον επαληθευτεί το δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή που κάνει λόγο για ισχυρές πιέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ προς την Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, υπό την απειλή επαναφοράς της βίζας για Έλληνες ταξιδιώτες στις ΗΠΑ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ήδη προχωρήσει στη συγκρότηση επιτροπής που επεξεργάζεται την πρόταση για αλλαγή των τεχνικών χαρακτηριστικών των ταυτοτήτων και την υιοθέτηση νέων που θα κάνει δύσκολη την παραχάραξη των δημόσιων εγγράφων.

Συγκεκριμένα εξετάζεται το ενδεχόμενο τα νέα δελτία ταυτότητας να περιλαμβάνουν, εκτός από το δακτυλικό αποτύπωμα, πρόσθετα βιομετρικά στοιχεία όπως το «αποτύπωμα» της ίριδας του κατόχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η επιτροπή συγκροτήθηκε πριν από έναν μήνα και συμμετέχουν σ’ αυτήν, μεταξύ άλλων, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Διαβατηρίων της ΕΛΑΣ.

Στα νέας γενιάς δημόσια έγγραφα προωθείται η τοποθέτηση μικροτσίπ με βιομετρικά στοιχεία του κατόχου, ενώ γίνεται προσπάθεια να προϋπολογιστεί το κόστος αντικατάστασης των παλαιών ταυτοτήτων με νέες. Εκτιμάται ότι πρόκειται να ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ.

Το θέμα εκσυγχρονισμού των δελτίων ταυτότητας φέρεται να έθεσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τα αρμόδια μέλη της κυβέρνησης ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.