8 Δεκέμβριος 2015, 10:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Δεκέμβριος 2015, 10:17

Με σύνθημα «διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν» εκδήλωση διαμαρτυρίας Ποντίων Καβάλας

  • Με σύνθημα «διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν» εκδήλωση διαμαρτυρίας Ποντίων Καβάλας

H καρδιά του ποντιακού ελληνισμού της βόρειας Ελλάδας χτυπά την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, στις 16:00, στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, την πλατεία Ελευθερίας. Οι Πόντιοι του νομού παίρνουν τη σκυτάλη από εκείνους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, αλλά και σειρά θεμάτων όπως η αφαίρεση του κεφαλαίου για τον παρευξείνιο ελληνισμό από την εξεταστέα ύλη της Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου, του μόνου τμήματος που αναφέρεται στη Γενοκτονία των Ποντίων.

«Διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν» είναι το κεντρικό μήνυμα της συγκέντρωσης.

Όπως είπε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ζυγού «Υψηλάντης», Παναγιώτης Παχίδης, εκ των συνδιοργανωτών της εκδήλωσης, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πάρουν μέρος όλα τα ποντιακά σωματεία του νομού Καβάλας –περίπου τριάντα–, καθώς και αρκετά από τους νομούς Δράμας και Ξάνθης.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Φάνης Μαλκίδης, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Από την Υπονόμευση και την Άρνηση, στη Διεθνοποίηση και την Αναγνώριση».

Στην εκδήλωση δεν θα παρουσιαστούν ποντιακοί χοροί, ωστόσο θα ακουστούν γνωστά ποντιακά τραγούδια που απηχούν σπαρακτικά στιγμές της ιστορίας, από την «Καμπάνα του Πόντου» έως το «Η Ρωμανία πάρθεν», τα οποία θα ερμηνεύσουν οι: Μπάμπης Ιωακειμίδης, Πόλιος Παπαγιαννίδης, Γιάννης Παρηγορίδης. Λύρα θα παίξουν οι: Αδάμ Αποστολίδης, Γιώργος Αυγητίδης, Κυριάκος Ιωακειμίδης.

«Έχουμε καλέσει εκπροσώπους των Δήμων και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Θα εκδώσουμε ψήφισμα, το οποίο θα λέει μεταξύ άλλων ότι με τις δηλώσεις Φίλη χάνουμε εθνικό έδαφος, καθώς και ό,τι διεκδικούμε τόσα χρόνια. Επίσης, θα τονίσουμε ότι αυτό είναι αδιανόητο και θα ζητήσουμε την παραίτηση Φίλη και την παρέμβαση του πρωθυπουργού», τονίζει ο Παναγιώτης Παχίδης.

Στη διάρκεια της δράσης, τα μέλη των ποντιακών σωματείων της περιοχής θα υπογράψουν σε ένα βιβλίο που θα ταξιδέψει από νομό σε νομό σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να συγκεντρωθούν χιλιάδες υπογραφές.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Εκδηλωσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ09
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
2015
16:00
Από τα ποντιακά σωματεία του νομού Καβάλας, υπό την αιγίδα του ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.