6 Δεκέμβριος 2015, 10:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Δεκέμβριος 2015, 10:26

Με 153 «ναι» πέρασε ο προϋπολογισμός

  • Τσίπρας: Εξεταστική για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ
    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλά από το βήμα της Βουλής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ /Γιάννης Κολεσίδης)

Χωρίς διαρροές στο εσωτερικό της, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πέρασε τις πρώτες πρωινές ώρες το δύσκολο κάβο του προϋπολογισμού μεταφέροντας τις αγωνίες της για τη νέα αναμέτρηση του μήνα που είναι το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων.

«Ναι» στον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησης Τσίπρα είπαν και οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων αλλά καταψήφισαν σύσσωμοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης και ο ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης.

Απουσίαζε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βαγιωνάς και ο ανεξάρτητος προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος, οι οποίοι όμως δήλωσαν ότι αν μετείχαν στην ψηφοφορία θα ψήφιζαν «όχι».

Εκείνο πάντως που διαπιστώθηκε είναι το σκηνικό πόλωσης που κινείται η πολιτική ζωή του τόπου σε μια κρίσιμη περίοδο.

Οι ομιλίες των αρχηγών ήταν σε αρκετά υψηλούς τόνους, καθώς άπαντες ξεκαθάρισαν ότι δεν σκοπεύουν να στηρίξουν καμία κυβερνητική προσπάθεια που θα περιλαμβάνει πολιτικό κόστος.

Ο πρωθυπουργός, στη συζήτηση του Προϋπολογισμού, ξεκαθάρισε ότι δεν ζήτησε ποτέ συνεργασία, ούτε συγκυβέρνηση και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει την τετραετία ακόμη και αν χρειαστούν νέες συγκρούσεις.

«Δεν ζητήσαμε ούτε στήριξη, ούτε ψήφο ούτε περισσότερο συμμετοχή στην κυβέρνηση όπως φαντασιώνονται κάποια παράκεντρα εξουσίας» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Υποστήριξε επίσης ότι η πρόταση του είχε ως στόχο να τεθούν «εθνικές κόκκινες γραμμές» και συμπλήρωσε ότι ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ είχε πει πως το ασφαλιστικό σύστημα ήταν βιώσιμο και καταστράφηκε σε 10 μήνες. «Αυτά ούτε στα παιδιά να μην τα λέτε» είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ.

Δεσμεύτηκε, όμως, ότι η κυβέρνηση θα βρει τρόπο να υπερασπιστεί τις συντάξεις. Άσκησε μάλιστα νέα κριτική στα Μέσα Ενημέρωσης και την αντιπολίτευση λέγοντας ότι στήνουν μαζί ένα «σκηνικό αποκάλυψης» για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιάννης Κολεσίδης)

Από τη μεριά του ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης στήριξε τον προκάτοχό του Ευάγγελο Μεϊμαράκη που δέχεται εσωκομματική κριτική από άλλους υποψηφίους για την συναινετική στάση του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ προ των εκλογών και πρόσθεσε: «Νοιώθω όπως και όλοι οι Έλληνες ότι ο Τσίπρας αναπαύεται πάνω στο αλαζονικό του συννεφάκι. Ο Τσίπρας έχει την ψευδαίσθηση ότι κυβερνά και ότι ο ρόλος του είναι ιστορικός. Ο Βασιλιάς όμως  είναι γυμνός και οδηγεί  τη χώρα σε ξέρα».