4 Δεκέμβριος 2015, 13:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Δεκέμβριος 2015, 11:50

Χαμηλή η τιμή των αντικαρκινικών φαρμάκων στην Ελλάδα

  • Χαμηλή η τιμή των αντικαρκινικών φαρμάκων στην Ελλάδα

Θεαματικές αποκλίσεις παρουσιάζουν οι τιμές των αντικαρκινικών φαρμάκων μεταξύ των αναπτυγμένων κρατών, που σε ορισμένες περιπτώσεις αρχίζουν από το 28% και φτάνουν στο 388% για το ίδιο φάρμακο!

Όπως προκύπτει από νέα διεθνή επιστημονική έρευνα η Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία), καθώς και η Βρετανία, είναι μεταξύ αυτών που έχουν γενικά το χαμηλότερο μέσο όρο τιμών, ενώ οι βορειοευρωπαϊκές χώρες (Σουηδία, Γερμανία, Ελβετία) πληρώνουν τις υψηλότερες τιμές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρ Σαμπίνε Φόγκλερ του Κέντρου Τιμολόγησης Φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Βιέννη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό ογκολογίας The Lancet Oncology, μελέτησαν τις εργοστασιακές τιμές κυρίως των νέων πρωτότυπων φαρμάκων, που καλύπτονται με δικαιώματα πατεντών από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Η μεγαλύτερη τιμολογιακή διαφορά εντοπίστηκε στο φάρμακο γεμσιταβίνη (gemcitabine), που χρησιμοποιείται σε πολλά είδη καρκίνου (μαστού, πνευμόνων, παγκρέατος, ωοθηκών), το οποίο κοστίζει 209 ευρώ ανά φιαλίδιο στη Νέα Ζηλανδία και μόνο 43 ευρώ στην Αυστραλία.

Το ζολεδρονικό οξύ για τα οστά κοστίζει 330 ευρώ στη Νέα Ζηλανδία και 128 ευρώ στην Ελλάδα.

Η Φόγκλερ δήλωσε ότι «οι Γερμανοί πληρώνουν 223% περισσότερο την ιντερφερόνη άλφα-2b για τη θεραπεία του μελανώματος και της λευχαιμίας από ό,τι την πληρώνουν οι Έλληνες».

Οι τιμές των αντικαρκινικών φαρμάκων έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που ασκεί σοβαρές πιέσεις στα δημόσια συστήματα υγείας, τα οποία πρέπει να χρηματοδοτήσουν το αυξημένο κόστος θεραπείας των καρκινοπαθών.

Στην ΕΕ περίπου το ένα τρίτο των φαρμακευτικών δαπανών αφορά τα αντικαρκινικά φάρμακα.

Σύμφωνα με τη μελέτη που εξέτασε 31 φάρμακα, κανένα αντικαρκινικό φάρμακο δεν κοστίζει λιγότερα από δέκα ευρώ. Το 13% (τέσσερα φάρμακα) έχουν τιμές μεταξύ 250 και 500 ευρώ, δύο φάρμακα (6%) έχουν τιμές 500 έως 1.000 ευρώ και επτά (23%) πάνω από 1.000 ευρώ ανά μονάδα. Για παράδειγμα, το φάρμακο πλεριξαφόρη (plerixafor) κοστίζει πάνω από 5.000 ευρώ ανά έγχυση.

Ανάμεσα στις ακριβότερες και τις φθηνότερες χώρες, οι διαφορές στις τιμές των φαρμάκων κυμαίνονται από 50% έως 100% για τα μισά φάρμακα, από 28% έως 50% για το ένα τρίτο των φαρμάκων και από 100% έως 200% για το 10% των φαρμάκων.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι οι πραγματικές τιμές που καταβάλλονται, μπορεί να είναι διαφορετικές από τις επίσημες εργοστασιακές τιμές, λόγω εμπιστευτικών συμφωνιών για εκπτώσεις σε ορισμένες χώρες.

Πάντως, σε συνοδευτική μελέτη στο ίδιο περιοδικό, ερευνητές του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου της Ολλανδίας στο Άμστερνταμ, με επικεφαλής τον Βιμ βαν Χάρτεν, που ανέλυσαν στοιχεία για το πραγματικό κόστος των αντικαρκινικών φαρμάκων σε 15 ευρωπαϊκές χώρες το καλοκαίρι του 2015, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πραγματικές τιμές που πληρώνουν τα ευρωπαϊκά νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων εκπτώσεων, διαφέρουν έως 58% μεταξύ των χωρών.

Όταν, πάντως, λήγει η πατέντα ενός φαρμάκου και παρασκευάζονται γενόσημα, η τιμή υποχωρεί αισθητά.