3 Δεκέμβριος 2015, 20:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Δεκέμβριος 2015, 19:42

Επίσκεψη του Τζον Κέρι στην Αθήνα

  • Επίσκεψη του Τζον Κέρι στην Αθήνα
    (Φωτ.: EPA/Atef Safadi)

Στην Αθήνα θα βρίσκεται την Παρασκευή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, αμέσως μετά τη σημερινή επίσκεψή του στη Λευκωσία. Η συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά αναμένεται γύρω στις 12.30 το μεσημέρι αφού προηγηθεί η συνάντησή του  με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα παρουσία του Έλληνα υπουργού εξωτερικών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων, θα είναι το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία λόγω της ρωσοτουρκικής έντασης καθώς και το ζήτημα της ασφάλειας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Θα είναι δηλαδή ό,τι προέκυψε το τελευταίο διάστημα και προστέθηκε στην ατζέντα του Τζον Κέρι μετά την αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψής του στις αρχές Νοεμβρίου στην Αθήνα, λόγω της Διαδικασίας της Βιέννης που άνοιξε αιφνιδίως σε μία προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης για το Συριακό.

Ένα από τα βασικότερα θέματα συζήτησης θα είναι, ασφαλώς και το ενεργειακό καθώς ήδη έχει ανοίξει η σχετική συζήτηση από την πρώτη συνάντηση που είχε ο Νίκος Κοτζιάς τον περασμένο Απρίλιο κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον με τον Τζον Κέρι. Όσα ξεκίνησαν τότε ενισχύθηκαν στη συνέχεια με τον ερχομό  στην Αθήνα του ειδικού απεσταλμένου του Στέητ Ντιπάρτμεντ για την ενέργεια 'Αμος Χοκστάιν ο οποίος στήριξε τους αγωγούς TAP και IGB, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο στα ενεργειακά της ευρύτερης περιοχής.