3 Δεκέμβριος 2015, 19:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Δεκέμβριος 2015, 21:05

Υπό μορφή... κουτσουρεμένου επιδόματος οι συντάξεις των Ποντίων

  • Έως την 1η Αυγούστου διατηρείται το αγγελιόσημο
    Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος)

Ένα... κοκαλάκι που θα χρυσώσει το χάπι σε όσους Πόντιους, Βορειοηπειρώτες και υπερήλικες ανασφάλιστους περίμεναν ότι από τον Οκτώβριο θα έπαιρναν και πάλι την πενιχρή σύνταξη που κόπηκε με το μεσοπρόθεσμο του 2013, σκοπεύει να πετάξει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όπως είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στη Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, οι συντάξεις επανέρχονται από τον Ιανουάριο –επίδομα πρόνοιας το χαρακτηρίζει ο υπουργός–, αλλά δεν είναι σε θέση να διευκρινίσει ούτε το ποσό ούτε το πότε ακριβώς. Το μόνο βέβαιο είναι ότι έχουν προϋπολογιστεί 62 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, οι αριθμοί δεν… βγαίνουν για να μπορούμε να μιλάμε για συντάξεις των 260 ευρώ – όπως ήταν η δέσμευση της κυβέρνησης και όπως προέβλεπε ο ψηφισμένος νόμος του Ιουνίου που ποτέ δεν εφαρμόστηκε.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη Βουλή ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης υπάρχουν 28.000 υπερήλικοι παλλινοστούντες που είναι πια εν ζωή, από σύνολο 42.000. Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Αντωνιάδης, συμπεριλαμβάνοντας και όλους τους ανασφάλιστους υπερήλικες ανέβασε τον αριθμό των δικαιούχων στους 50.000. Με απλά μαθηματικά, και με βάση το κονδύλι των 62 εκατ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι το μηνιαίο ποσό δεν θα ξεπερνά τα 120 ευρώ. «Εκτός και αν κάποιοι μείνουν απ’ έξω», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Αντωνιάδης.

Από τη μεριά του ο υπουργός απέφυγε να μιλήσει για συγκεκριμένο ποσό διευκρινίζοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των αιτήσεων που θα υποβληθούν. «Στόχος είναι όσο το δυνατό ψηλότερα», αρκέστηκε να πει ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Πάντως, αυτό που σίγουρα μελετάται είναι ο συμψηφισμός με τα ποσά που οι δικαιούχοι λαμβάνουν εν είδει σύνταξης από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και από την Αλβανία.

Στο νομοσχέδιο του Ασφαλιστικού η ρύθμιση
Η ρύθμιση που θα επαναφέρει τις συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό το οποίο θα έχει ψηφιστεί εντός του Δεκεμβρίου ή εντός του Ιανουαρίου – σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό και τα όρια της αξιολόγησης.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, πάντως, ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός ενώπιον των βουλευτών της Επιτροπής μιλώντας για επαναφορά του δικαιώματος εντός του Ιανουαρίου, χωρίς να δίνει κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές.

«Όπως κάθε άλλη προνοιακή παροχή προϋποθέτει αίτηση και εξέταση του μέσου εισοδήματος», ανέφερε.

Αυτή θα είναι η δεύτερη απόπειρα επαναφοράς του καθώς ο νόμος 4331/2015, αν και ψηφισμένος από τη Βουλή, δεν εφαρμόστηκε ποτέ. «Πήραμε πίσω αυτό τον νόμο ακριβώς γιατί δεν είχαμε διαπραγματευτική ισχύ όταν προχωρήσαμε στην αναγκαστική συμφωνία του Ιουλίου, να υπερασπιστούμε ένα θετικό μέτρο», δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Εξήγησε ότι η νέα ρύθμιση θα πατάει πάνω στο νόμο που δεν επανάφερε ποτέ τις συντάξεις, και ότι στη συνέχεια θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα ορίζει τα δικαιολογητικά.