3 Δεκέμβριος 2015, 06:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Δεκέμβριος 2015, 09:06

«Ούλ’ εντάμαν» για αγώνα μέχρι τη δικαίωση, δήλωσαν στο Σύνταγμα οι απόγονοι των θυμάτων της Γενοκτονίας (φωτο, βίντεο)

  • «Ούλ’ εντάμαν» για αγώνα μέχρι τη δικαίωση, δήλωσαν στο Σύνταγμα οι απόγονοι των θυμάτων της Γενοκτονίας (φωτο, βίντεο)
    (Φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)
  • «Ούλ’ εντάμαν» για αγώνα μέχρι τη δικαίωση, δήλωσαν στο Σύνταγμα οι απόγονοι των θυμάτων της Γενοκτονίας (φωτο, βίντεο)
    (Φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)
  • «Ούλ’ εντάμαν» για αγώνα μέχρι τη δικαίωση, δήλωσαν στο Σύνταγμα οι απόγονοι των θυμάτων της Γενοκτονίας (φωτο, βίντεο)
    (Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Περισσότερο συμβολισμό και μεγαλύτερη δύναμη από ό,τι μαρτυρούσε η ισχνή συμμετοχή του κόσμου είχε η εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε χθες στο (στολισμένο για τα Χριστούγεννα) Σύνταγμα ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Η συγκέντρωση είχε βαθιά πολιτικά μηνύματα, που εκφράστηκαν όχι μόνον με τις τοποθετήσεις των ομιλητών, αλλά και από το γεγονός ότι παρέστησαν, ή χαιρέτισαν στηρίζοντας, εκπρόσωποι των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των Ισραηλιτών και της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος.

Χωρίς συνθήματα και με ηρεμία έφθασαν στο σημείο οι σύλλογοι με τα λάβαρά τους – κάποια μέλη τους ντυμένα με τις παραδοσιακές φορεσιές. Αυτή τη φορά η εκδήλωση δεν είχε χορευτικά, αλλά κάποια τραγούδια που αντιπροσωπεύουν τον ποντιακό ελληνισμό και μιλούν βαθιά στην καρδιά. Όπως το «Πάρθεν η Ρωμανία», που ερμήνευσε ο Δημήτρης Καρασαββίδης με τη Λιζέτα Νικολάου με τη συνδρομή του Ευξείνιου Μουσικού Πολιτιστικού Συλλόγου.

Συγκίνηση και ψυχή έβγαλε από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης ο παρουσιαστής της Τάκης Βαμβακίδης, που, τίμιος καθώς είναι και θέλοντας να στείλει μήνυμα απέναντι στην εικόνα της μισοάδειας πλατείας, είπε στο τέλος: «Εμείς οι λίγοι, δυστυχώς, πράξαμε το καθήκον μας. Την άλλη φορά όλος ο ποντιακός λαός στους δρόμους. Χρέος στους προγόνους μας!».

Ο Δ. Καρασαββίδης πάντως θύμισε ότι «από τους λίγους έρχεται η επανάσταση. Εγώ θα ανησυχήσω όταν δεν θα είμαστε κι εμείς εδώ...».

Για τους πολλούς που ήταν απόντες, έχει αξία το βάρος του μηνύματος που εστάλη από όλους τους ομιλητές, είτε είχαν φυσική παρουσία είτε απηύθυναν χαιρετισμό, όπως ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος Χατζηνικολάου, και εκπρόσωποι του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος.

Ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδας και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης ανέδειξε τις διεκδικήσεις των Ποντίων για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, επιστροφή του κεφαλαίου για τον παρευξείνιο ελληνισμό στην εξεταστέα ύλη της Γ΄ Λυκείου, επαναφορά της σύνταξης στους Πόντιους πρόσφυγες από την πρώην ΕΣΣΔ, και «αποπομπή του αρνητή της Γενοκτονίας» υπουργού Παιδείας, πριν αναφερθεί σύντομα στο περιστατικό με τον Γ. Κουμουτσάκο κατά την προηγούμενη συγκέντρωση για να τονίσει: «για μας είναι στοίχημα να αθωωθεί ο Βασίλης Λούκος», ο νεαρός που κατηγορείται μεταξύ άλλων.

Συμπαράσταση σε έναν δίκαιο αγώνα εξέφρασε το μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Σταύρος Αμπαριάν, εκφράζοντας τη λύπη του που «για μια ακόμα φορά θα πρέπει να υπερασπιστούμε ιστορικά και νομικά δεδομένα».

«Για να μην επαναληφθούν τα ίδια εγκλήματα ζητάμε αναγνώριση, και όχι για να εκδικηθούμε», είπε –μεταξύ άλλων– ο πρόεδρος των Ασσυρίων Ελλάδος Κυριάκος Μπατσάρας.

Μήνυμα ενότητας για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής έστειλε εκ μέρους της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, του αρχαιότερου δευτεροβάθμιου οργάνου σωματείων με καταγωγή μελών από ολόκληρη τη Μικρά Ασία, ο Δημήτρης Παντέλας από το δίκτυο Μικρασιάτης.

Ένα καίριο δίλημμα που αφορά όλους, Ποντίους και μη, έθεσε κατά τη δική του παρέμβαση ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος Τοπαλίδης. «Θα πάρουμε θέση υπέρ της νομιμότητας και των πανανθρώπινων αξιών ή υπέρ της βαρβαρότητας και των αρνητών;».


Αποσπάσματα από τις ομιλίες στο Σύνταγμα

Μετά τον αγωνιστικό χαιρετισμό του προέδρου της ΔΙΣΥΠΕ Γιώργου Παρχαρίδη, την ανάγνωση και προβολή μηνυμάτων και δηλώσεων (μεταξύ των οποίων την έμπλεη νοημάτων του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Χίο), τον μουσικό λόγο πήρε ο Ηλίας Υφαντίδης με τη φωνή της Σουλτάνας Βαρυτιμιάδου. Ερμήνευσαν το σπαρακτικό «Τ' άκουσες αδελφέ;».

Η εκδήλωση έκλεισε μουσικά και συμβολικά με το τραγούδι «Εζήσαμε στον Πόντο», που ο Δ. Καρασαββίδης ερμήνευσε στρεφόμενος προς τη Βουλή των Ελλήνων. Το γιατί το εξήγησε στο pontos-news.gr:

Ρεπορτάζ: Βασίλης Τσενκελίδης, Βασίλης Καρυοφυλλίδης, Χριστίνα Κωνσταντάκη.

Gallery