3 Δεκέμβριος 2015, 09:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Δεκέμβριος 2015, 08:53

Τα «Βάρβαρα» αναβιώνουν στη Θήβα

  • Τα «Βάρβαρα» αναβιώνουν στη Θήβα
    (Φωτογραφία από εκδήλωση της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας, από το προφίλ του συλλόγου στο facebook)

Για 11η χρονιά, η Ένωση Μικρασιατών ζωντανεύει στον Συνοικισμό Θήβας ένα έθιμο που οι Μικρασιάτες έφεραν από την αγαπημένη πατρίδα, τη «βαρβάρα» ή «βάρβαρα», που συνδεόταν με τη γιορτή της Αγίας Βαρβάρας, τη βοήθεια της οποίας ζητούσαν, για να γλιτώνουν από τις μολυσματικές ασθένειες της εποχής.

Η αναβίωση του μικρασιατικού εθίμου θα γίνει ανήμερα της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας, την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015 στις 6 το απόγευμα στη Μικρασιατική Εστία (Αγ. Ελένης 25 & Ομήρου 1, Θήβα).

Η φωτιά θα ανάψει από νωρίς το μεσημέρι. Στο καζάνι, τα μέλη της Ένωσης θα βράσουν το σιτάρι, θα προσθέσουν φασόλια, ρεβίθια, κουκιά, σταφίδες, ζάχαρη και καβουρντισμένο σουσάμι και στο τέλος θα προσθέσουν αμύγδαλα και καρύδια, καθώς και λίγο καβουρντισμένο αλεύρι για να δέσει ο χυλός. Πριν σερβίρουν θα βάλουν και κανέλα για άρωμα...

Στις 6 το απόγευμα όσοι έχουν την τύχη να πάνε στη γιορτή, θα δοκιμάσουν τα «βάρβαρα», λουκουμάδες και άλλα παραδοσιακά μικρασιάτικα γλυκά και εδέσματα που θα έχουν παρασκευάσει οι γυναίκες της Ένωσης. 

Το έθιμο
Η Αγία Βαρβάρα θεωρούνταν προστάτιδα των παιδιών από τις κακές παιδικές ασθένειες και ιδιαίτερα της ευλογιάς που προκαλούσε πολλούς θανάτους στον παιδικό πληθυσμό.

Προς τιμήν της οι Μικρασιάτες καθιέρωσαν στη γιορτή της, για να τη γλυκάνουν, να μοιράζουν γλυκό κολυβόζουμο, που το ονόμασαν «βαρβάρα» ή «βάρβαρα».

Το έθιμο αυτό λέγεται πως κρατάει από την εποχή που ο σατανικός νους του πατέρα της Αγίας Βαρβάρας, του Διόσκουρου, βάλθηκε να εξοντώσει τους χριστιανούς δηλητηριάζοντας το ψωμί τους. Το μυστικό όμως, το έμαθε η κόρη του και ειδοποίησε τους χριστιανούς να αποφύγουν εκείνες τις μέρες το ψωμί, να βράζουν και να τρώνε ό,τι καρπούς είχαν φυλαγμένους στο σπίτι τους.

Έτσι, την παραμονή της γιορτής της -στις 3 Δεκεμβρίου- οι νοικοκυρές συνήθιζαν να ετοιμάζουν τη «βαρβάρα», βάζοντας στάρι και διάφορους καρπούς (καρύδια, μύγδαλα, ρόδια, σταφίδες) ή φρούτα (συνήθως μήλο) ψιλοκομμένα και μπόλικα μυρωδικά, όπως η κανέλα. Τα ξημερώματα της Αγίας Βαρβάρας οι νοικοκυρές έστελναν σε γείτονες, συγγενείς και φίλους ένα πιάτο «βαρβάρα» και αυτοί τους ανταπέδιδαν το ίδιο.

Στη «βαρβάρα» απέδιδαν ευεργετικές ιδιότητες (θεραπεία από την ευλογιά) και στην Αγία Βαρβάρα ότι δίνει δύναμη και πολλαπλασιάζει τα αγαθά.

Η Ένωση Μικρασιατών Θήβας θα συνοδεύσει φυσικά την αναβίωση του εθίμου με μικρασιατικούς χορούς και γλέντι όπως το συνήθιζαν στην πατρίδα.

  • Με πληροφορίες από το προφίλ της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας στο facebook.