2 Δεκέμβριος 2015, 05:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Δεκέμβριος 2015, 07:44

«Ούλ’ εντάμαν»: Το μήνυμα των Ποντίων ακούγεται δυνατά την Τετάρτη στο Σύνταγμα

  • «Ούλ’ εντάμαν»: Το μήνυμα των Ποντίων ακούγεται δυνατά την Τετάρτη στο Σύνταγμα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Την τελευταία φορά που οι Πόντιοι κατέβηκαν στο Σύνταγμα προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τις δηλώσεις και τη θέση του Νίκου Φίλη, τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν στον ξυλοδαρμό του Γιώργου Κουμουτσάκου, ένα περιστατικό που καταδίκασε σύσσωμος ο ποντιακός χώρος.

Αυτήν τη φορά οι διοργανωτές της νέας εκδήλωσης διαμαρτυρίας δηλώνουν ότι θα υπάρχει πολύ προσεκτική περιφρούρηση –την οποία θα αναλάβουν μέλη σωματείων με διακριτικά–, προκειμένου όλα τα φώτα της δημοσιότητας να στραφούν εκεί που πρέπει: στις σοβαρές εξελίξεις που αφορούν τον ποντιακό ελληνισμό και στο πάντα επίκαιρο αίτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας.

Με κεντρική φράση «ούλ’ εντάμαν», δηλαδή «όλοι μαζί», ο ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων την Τετάρτη στις 17:30 αποφάσισε να… φωνάξει τα συνθήματά του με έναν διαφορετικό τρόπο.

Στην πιο κεντρική πλατεία της Αθήνας θα στηθεί εξέδρα από την οποία προσωπικότητες από όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής, τις Τέχνες και τα Γράμματα θα στείλουν το δικό τους μήνυμα. Μέσα από γιγαντοοθόνες θα ακουστεί και η φωνή όσων δεν μπορέσουν να δώσουν διά ζώσης το παρών. «Το ιδιαίτερο της εκδήλωσης θα είναι πως θα σταλούν μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, προς όλους αυτούς που αμφισβητούν [τη Γενοκτονία], από ανθρώπους των γραμμάτων, της επιστήμης και του αθλητισμού», δηλώνει στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης.

Εκπρόσωποι προσφυγικών οργανώσεων και εκπρόσωποι των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των εβραίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας θα βρεθούν και αυτοί στο Σύνταγμα.

Ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης καλεί τον ποντιακό ελληνισμό αλλά και τους απογόνους των Ασσυρίων και Αρμενίων, που σφαγιάστηκαν από το ίδιο χέρι, να δώσουν βροντερό παρών ενάντια στις προσβλητικές δηλώσεις του Νίκου Φίλη. «Είναι όλοι ευπρόσδεκτοι. Όσοι θέλουν να έρθουν να διαδηλώσουν ειρηνικά και να ακούσουν και να πουν τις διαφωνίες τους χωρίς να δίνεται το δικαίωμα σε κάποιους να εκμεταλλευτούν πολιτικά την κατάσταση ή να λένε διάφορα συνθήματα που είναι εκτός του θέματος», συμπληρώνει.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας θα έχει και αφηγηματικά και μουσικά δρώμενα. Μεταξύ άλλων, «ναι» στην πρόσκληση του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων, για το καλλιτεχνικό μέρος, είπαν η Μελίνα Ασλανίδου και η Λιζέτα Καλημέρη.

Εκδηλωσεις