1 Δεκέμβριος 2015, 09:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Δεκέμβριος 2015, 09:06

Στουρνάρας: Συναίνεση πριν να είναι αργά

  • Βολές Μαξίμου κατά Στουρνάρα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την αδυναμία των πολιτικών αρχηγών να καταλήξουν σε συμφωνία για το ακανθώδες ζήτημα του ασφαλιστικού και λίγες ημέρες προτού δημοσιοποιηθεί η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση δεν θα επιστρέψει η χώρα μας στην ομαλότητα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι η συναίνεση που κατεγράφη κατά την ψήφιση του νέου μνημονίου το περασμένο καλοκαίρι «δεν πρέπει να διαρραγεί».

Αντιθέτως πρέπει να διατηρηθεί, προκειμένου «να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα, να στηριχθεί η οριστική έξοδος από την κρίση και να ανοίξει ο δρόμος προς την ανάπτυξη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα αυτό μετέφερε ο διοικητής της ΤτΕ στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να το επαναλάβει στην έκθεσή του, η οποία θα επισημαίνει πως η έξοδος από την κρίση είναι εφικτή, υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής του προγράμματος και άρα της ταχείας ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης από τους ελεγκτές των δανειστών μας.

 Παράλληλα, θα υπάρχει ειδική αναφορά στα «κόκκινα» δάνεια και το ασφαλιστικό, που αποτελούν τα κορυφαία εκκρεμή ζητήματα στα οποία θα επικεντρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.