1 Δεκέμβριος 2015, 11:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Δεκέμβριος 2015, 11:30

Τα μυστικά της ποντιακής φορεσιάς σε εκδήλωση στη Νέα Σμύρνη (φωτο, βίντεο)

  • Τα μυστικά της ποντιακής φορεσιάς σε εκδήλωση στη Νέα Σμύρνη (φωτο, βίντεο)
    (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης για το pontos-news.gr)

Τις βλέπουμε φορεμένες πάνω στους χορευτές, άνδρες και γυναίκες, αλλά πόσα πραγματικά γνωρίζουμε γι’ αυτές; Οι ποντιακές φορεσιές δεν είναι «στολές», όπως οι αμύητοι συνηθίζουν να τις αποκαλούν. Έχουν από πίσω τους μια ολόκληρη φιλοσοφία, και συγκεκριμένη «ταυτότητα». Κάθε περιοχή του Πόντου έχει τη δική της φορεσιά, σε χρώματα όμως που δεν ξέφευγαν από τις γήινες αποχρώσεις.

Μικρά και μεγάλα μυστικά που αφορούν την επίσημη ενδυμασία των Ποντίων παρουσίασε στο κοινό που γέμισε τη σχολική αίθουσα στο 3ο-13ο Δημοτικό Νέας Σμύρνης, ο λαογράφος-ερευνητής Νίκος Ζουρνατζίδης. Το παρών στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων Νέας Σμύρνης - Δάφνης - Αγίου Δημητρίου «Η Μαύρη Θάλασσα» έδωσαν και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων, ποντιακών και μη.


Στο βήμα η πρόεδρος του σωματείου, Ράνια Χρυσοχοΐδου

«Οι ποντιακές φορεσιές είναι μία ψηφίδα στο τεράστιο και πλούσιο μωσαϊκό του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού. Και οφείλουμε, ως μια τέτοια πολύτιμη ψηφίδα, να την διαφυλάξουμε», δηλώνει στο pontos-news.gr η πρόεδρος του σωματείου Ράνια Χρυσοχοΐδου.

Το ημερολόγιο της Ένωσης Ποντίων Νέας Σμύρνης - Δάφνης - Αγίου Δημητρίου «Η Μαύρη Θάλασσα» για το 2016 περιλαμβάνει ποντιακές φορεσιές, ανδρικές και γυναικείες.

Η πρόεδρος της Ένωσης «Μαύρη Θάλασσα», καλώντας στο βήμα τον Νίκο Ζουρνατζίδη, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι ο Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα», στον οποίο είναι πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος, θεωρείται πρότυπο και παράδειγμα για το δικό τους σωματείο. Ο λαογράφος και ερευνητής ξεκίνησε την εισήγησή του κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή στον Πόντο, μέσα από φωτογραφίες και βίντεο. Δεν παρέλειψε μάλιστα να κάνει αναφορά στους παραδοσιακούς χορούς, και ειδικά στη σέρρα.


Ο Νίκος Ζουρνατζίδης είναι επίσης πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος στον Χορευτικό Όμιλο Ποντίων «Σέρρα»

Χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικές φωτογραφίες ο Νίκος Ζουρνατζίδης έδειξε, εκτός από τις φορεσιές, τα κοσμήματα και τα χτενίσματα των γυναικών. Για να γίνουν ακόμα πιο κατανοητά τα όσα έλεγε, κάλεσε στη σκηνή κοπέλες και αγόρια του συλλόγου με φορεσιές, τονίζοντας όχι μόνο τις διαφορές τους αλλά και τους τρόπους κεφαλοδεσίματος των ανδρών και το δέσιμο των λαχοριών και των τραπολόζ’ για τις γυναίκες.

Κείμενο, βίντεο, φωτογραφίες: Βασίλης Καρυοφυλλίδης

Gallery
Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ28
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
2015
19:30
Εκδήλωση για τις παραδοσιακές φορεσιές του Πόντου με ομιλητή τον ερευνητή Νίκο Ζουρνατζίδη, όπου θα...