30 Νοέμβριος 2015, 20:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Νοέμβριος 2015, 19:54

Στα ίχνη του Φίλη και ο Λιάκος για Πόντιους και Μακεδονομάχους

  • Στα ίχνη του Φίλη και ο Λιάκος για Πόντιους και Μακεδονομάχους
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος)

Φαίνεται πως κάποιοι όχι μόνο κόλλησαν από τη Ρεπούση και τις απόψεις της περί συνωστισμού στη Σμύρνη αλλά θέλουν και να την ξεπεράσουν. Ο λόγος για τα όσα έχει δηλώσει ο καθηγητής Αντώνης Λιάκος που τοποθετήθηκε από τον Φίλη ως επικεφαλής της επιτροπής εθνικού διαλόγου για την Παιδεία!

Ο Αντώνης Λιάκος έχει δηλώσει πως η γενοκτονία των Ποντίων ήταν «ένα πυροτέχνημα που αναδύθηκε μαζί με το Μακεδονικό, στο πλαίσιο της αναζωπύρωσης του εθνικισμού στη δεκαετία του '90».

Ταυτόχρονα δεν δίστασε να παρομοιάσει σε πρόσφατο άρθρο του, τους Μακεδονομάχους με τους τζιχαντιστές στη Συρία μιλώντας για «εγκλήματα κατά αμάχων».

Οι αναφορές του που έρχονται σε συνέχεια των δηλώσεων του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη πως η γενοκτονία των Ποντίων είναι απλά μία... εθνοκάθαρση, προκάλεσαν νέο κύκλο αντιδράσεων.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του Λιάκου, θέτοντας ερωτήματα για τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας των εργασιών της επιτροπής εθνικού και κοινωνικού διαλόγου όταν ο πρόεδρός της έχει συχνά προκαλέσει με τις επιστημονικές απόψεις του «που θυμίζουν αυτές του Νίκου Φίλη για τη γενοκτονία των Ποντίων».

Έντονη ήταν και η αντίδραση του κυβερνητικού βουλευτή Γιάννη Μιχελογιαννάκη, που τόνισε σε δήλωσή του, «ξεφύγαμε από τη Ρεπούση και τώρα συναντάμε μπροστά μας τον κ. Λιάκο», ξεκαθαρίζοντας πώς δεν θα ανεχθεί θέσεις του στιλ οι Μακεδονομάχοι ήταν τζιχαντιστές.

«Είναι αδύνατον να δεχθώ αυτά τα πράγματα από ένα από τα τρία "πόδια" που θα αλλάξουν τη μοίρα των παιδιών μας και το μέλλον της Ελλάδος», κατέληξε ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Η δε Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδας-Αυστραλίας συστήνει με επιστολή της στον καθηγητή Αντώνη Λιάκο να... επιστρέψει στα θρανία από την Α' Δημοτικού για να μάθει ιστορία, καθώς τονίζει πως «δεν μας χρειάζονται τέτοιοι επιστήμονες».