30 Νοέμβριος 2015, 14:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Νοέμβριος 2015, 13:41

Οι τροφές-«ασπίδα» ενάντια σε γρίπη και κρυολόγημα

  • Οι τροφές-«ασπίδα» ενάντια σε γρίπη και κρυολόγημα
    (Φωτ.: Flickr)

Μαζί με τις θερμοκρασίες που μειώνονται κάνει την εμφάνισή του και το κρυολόγημα, ενώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι μικροϊώσεις ταλαιπωρούν κυρίως τις ευπαθείς ομάδες όπως τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τις εγκύους ή τις γυναίκες σε γαλουχία. Ένας εύκολος τρόπος θωράκισης του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι μέσω της σωστής διατροφής, επιλέγοντας συγκεκριμένες τροφές. 

Το γιαούρτι (με τα προβιοτικά ένζυμα που περιλαμβάνει) ενισχύει το γαστρεντερικό σύστημα, ενώ το σκόρδο περιέχει την αλισίνη, μια ουσία με αντιφλεγμονώδη δράση.

Στα… SOS είναι και τα εσπεριδοειδή, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη C, και ως εκ τούτου έχουν αντιοξειδωτική δράση. 


(Φωτ.: ΑΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

«Ξυπνητήρια» του ανοσοποιητικού μας συστήματος θεωρούνται τα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα ψάρια όπως είναι ο σολομός, οι σαρδέλες, ο τόνος και η πέστροφα. Το πλούσιο σε κατεχίνες τσάι, πέρα από αντιοξειδωτική έχει και αντιβακτηριδιακή δράση. Το κόκκινο κρέας, πλούσιο σε ψευδάργυρο, είναι ό,τι πρέπει για την παραγωγή αντισωμάτων.   

Στο στρατόπεδο των βοτάνων που εμπλέκονται στη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος, την πρωτοκαθεδρία έχει σίγουρα η Echinacea – εχινάκεια, επί το ελληνικότερο.

Το φυτό των αστέρων του Χόλυγουντ, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται, μοιάζει με μαργαρίτα και εμπεριέχει μια άκρως δραστική ουσία, την εχινακίνη. Η εχινακίνη έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματική σε στρεπτοκοκκικές και σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις.


(Φωτ.: Flickr)

Πέρα όμως από αυτά που θα πρέπει να περιέχονται σε μια διατροφή-«ασπίδα» ενάντια στο κρυολόγημα και τις ιώσεις, υπάρχουν και κάποια που απαγορεύονται, με πρώτο και καλύτερο το αλκοόλ, η υπερβολική κατανάλωση του οποίου είναι δυνατόν να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει την απορρόφηση σημαντικών θρεπτικών στοιχείων, απαραίτητων για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος.

Η σωστή πρόσληψη υγρών συμβάλλει στη σωστή μεταφορά των θρεπτικών συστατικών ώστε το σώμα να μπορεί να αγωνιστεί κατά του κρυολογήματος και της γρίπης.

Οι διατροφολόγοι, αν και συνδέουν την παχυσαρκία με μειωμένη παραγωγή αντισωμάτων και μειωμένη αντίσταση στα κρυολογήματα, λένε κατηγορηματικά «όχι» στις εξαντλητικές δίαιτες που εξασθενούν τον οργανισμό. Ιδανικά, θα πρέπει να καταναλώνουμε 5-6 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά και να προσθέτουμε αρκετό σκόρδο στο μαγείρεμα.