29 Νοέμβριος 2015, 19:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Νοέμβριος 2015, 19:32

Με μαζική συμμετοχή φορέων και ανθρώπων των γραμμάτων η συγκέντρωση της ΠΟΕ στο Σύνταγμα

  • Με μαζική συμμετοχή φορέων και ανθρώπων των γραμμάτων η συγκέντρωση της ΠΟΕ στο Σύνταγμα

Εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος και διαφόρων φορέων, δήμαρχοι και άνθρωποι των γραμμάτων, του αθλητισμού και του καλλιτεχνικού χώρου θα παραβρεθούν και θα στείλουν το δικό τους μήνυμα ενάντια στις θέσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, στη νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, στην πλατεία Συντάγματος.

Τα παραπάνω ανέφερε στο pontos-news ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδος και Νήσων της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης, στο πλαίσιο της τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη.

Είπε ακόμα ότι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα παραβρεθούν και εκπρόσωποι των Αρμενίων και των Ασσυρίων, ενώ έχουν προσκληθεί –και αναμένεται απάντησή τους– μικρασιατικοί και εβραϊκοί φορείς. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα ξεκινήσει στις 17:30 το απόγευμα και στην πλατεία Συντάγματος θα στηθεί μία τεράστια εξέδρα, εμβαδού περίπου 100 τετραγωνικών μέτρων (δωρεά του δήμου Περιστερίου), από την οποία θα γίνουν οι τοποθετήσεις των επισήμων.


Η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη

Στη εξέδρα θα υπάρχει και προτζέκτορας, στον οποίο θα προβάλλονται μηνύματα στήριξης φορέων και προσωπικοτήτων, που δε θα μπορέσουν να παραβρεθούν στη συγκέντρωση, ενώ από την εξέδρα θα «παρελάσουν» και θα αφήσουν το καλλιτεχνικό τους στίγμα γνωστοί Πόντιοι καλλιτέχνες, όπως η Μελίνα Ασλανίδου, η Λιζέτα Καλημέρη, ο Δημήτρης Καρασσαβίδης και άλλοι.

«Στη συγκέντρωση θα έχουμε πολύ προσεκτική περιφρούρηση, ώστε να μη  συμβεί το παραμικρό. Δε θα αφήσουμε κανέναν να παίξει μαζί μας. Δε θα συμμετάσχει κανένας που δε θα ακολουθεί το πνεύμα της συγκέντρωσης, όπως το έχει χαράξει η ΠΟΕ. Δε θα δεχτούμε αντιπροσωπείες κομμάτων με πανό και σημαίες, ωστόσο, βουλευτές μπορούν να συμμετάσχουν», τόνισε ο Γ. Βαρυθυμιάδης.


Ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδος και Νήσων της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης

Στο μεταξύ, η έκδοση ενός αγγλόφωνου τόμου για τη Γενοκτονία, ο οποίος θα διανεμηθεί σε πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, φορείς κ.λπ. σε όλον τον κόσμο, αποτελεί στόχο της ΠΟΕ, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Ο Αλέξανδρος Εφραιμίδης, συντονιστής επιτροπής της ΠΟΕ για το θέμα της Γενοκτονίας, υπογράμμισε ότι ήδη έχει συγκροτηθεί επιτροπή από κορυφαίους και αναγνωρισμένους διεθνώς ειδικούς επί του ζητήματος, ενώ στη συνέχεια θα δημοσιοποιηθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη σύνταξη επιστημονικών άρθρων για τη Γενοκτονία.

«Τα επιστημονικά άρθρα θα ασχοληθούν και με τη νομική και με την ανθρωπιστική πλευρά, ενώ ο τόμος θα εκδοθεί από ξένο εκδοτικό οίκο. Θα απαιτηθεί ένα σημαντικό ποσό, το οποίο πιστεύω ότι μπορούμε να το καλύψουμε. Αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τα 430 σωματεία της ΠΟΕ να αποδείξουν ότι ενδιαφέρονται πραγματικά για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας και να μη μένουμε μόνο στα λόγια. Με 25.000 ευρώ μπορούμε να εκδώσουμε τον τόμο, αλλά να κάνουμε κι άλλες ενέργειες», είπε ο Α. Εφραιμίδης.


Ο συντονιστής επιτροπής της ΠΟΕ Αλέξανδρος Εφραιμίδης στο βήμα 

«Είναι πολύ σημαντική η έκδοση του συγκεκριμένου τόμου και για να συγκεντρωθούν τα χρήματα, θα γίνει ξεχωριστός λογαριασμός γι’ αυτόν», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕ, Χρήστος Τοπαλίδης, σημειώνοντας ότι οι συνθήκες για να γίνουν βήματα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού είναι περισσότερο ώριμες από κάθε άλλη στιγμή, μετά και το δίαυλο επικοινωνίας που έχει ανοίξει η Ομοσπονδία και με τους Αρμένιους.

Αναφορικά με τη μη συμμετοχή της νεολαίας της ΠΟΕ στη Β΄ Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας του περασμένου Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, ο Χ. Τοπαλίδης είπε ότι τα γεγονότα δικαίωσαν την απόφαση της νεολαίας της ομοσπονδίας.


Ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος Τοπαλίδης

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα των δηλώσεων του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και στην απόσυρση από το εγχειρίδιο ιστορίας της Γ΄ Λυκείου του μοναδικού τμήματος που αναφέρεται στον ποντιακό ελληνισμό.

«Του δώσαμε να καταλάβει ότι οι δηλώσεις του, αλλά και η απόσυρση  του τμήματος από το σχολικό εγχειρίδιο αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθειά μας για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, αλλά εκείνος επανήλθε με χειρότερο τρόπο, σε ό,τι αφορά τις θέσεις του.

»Κάναμε κινητοποιήσεις, οι οποίες αμαυρώθηκαν από στημένα επεισόδια. Υπήρξε προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Δε θα κάνουμε πίσω. Πιστεύω ότι είναι μονόδρομος η αποπομπή Φίλη», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕ.

Κείμενο-φωτογραφίες: Ρωμανός Κοντογιαννίδης