28 Νοέμβριος 2015, 20:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Νοέμβριος 2015, 19:49

Ερντογάν: Ευκαιρία για επανόρθωση των σχέσεων με τη Ρωσία η διάσκεψη του ΟΗΕ

  • Ερντογάν: Ευκαιρία για επανόρθωση των σχέσεων με τη Ρωσία η διάσκεψη του ΟΗΕ
    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή που αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα στο Παρίσι μπορεί να είναι μια ευκαιρία για την επανόρθωση των σχέσεων με τη Μόσχα.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει πει πως η Τουρκία δεν θα ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός από τους δύο πιλότους.

Άλλωστε, εξαιτίας αυτού, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αρνείται να συναντήσει τον Ερντογάν προκειμένου να μιλήσουν για το συμβάν. Επιπλέον, η Μόσχα ανακοίνωσε σε αντίποινα οικονομικά μέτρα κατά της Τουρκίας και έχει επαναφέρει το μέτρο των θεωρήσεων διαβατηρίου των Τούρκων πολιτών που ταξιδεύουν στη Ρωσία.

Πόσο οργισμένο εξακολουθεί να είναι το Κρεμλίνο για το συμβάν φαίνεται καθαρά από τα σχόλια του Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν αποκάλεσε τη συμπεριφορά της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας «σκέτη τρέλα» και είπε πως ο επακόλουθος χειρισμός από την Άγκυρα της κρίσης θυμίζει «θέατρο του παραλόγου».


Ο Ντμίτρι Πεσκόφ (φωτ.: EPA/Maxim Shemetov)

«Τα πρόσφατα γεγονότα μας λύπησαν πραγματικά», ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την πόλη Μπαλικσεχίρ της δυτικής Τουρκίας. Απέφυγε ωστόσο να ζητήσει συγγνώμη, όπως απαιτεί η Ρωσία.

«Τη Δευτέρα στο Παρίσι θα υπάρχει μια διεθνής διάσκεψη για το κλίμα, αυτή μπορεί να είναι μια ευκαιρία να επανορθώσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Η αντιπαράθεση δεν θα φέρει ευτυχία σε κανέναν. Όσο σημαντική είναι η Ρωσία για την Τουρκία, τόσο σημαντική είναι η Τουρκία για τη Ρωσία», υπογράμμισε.