28 Νοέμβριος 2015, 10:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Νοέμβριος 2015, 09:39

Πρόθυμος να βοηθήσει την Ελλάδα στην πάταξη της φοροδιαφυγής ο ΥΠΟΙΚ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας

  • Πρόθυμος να βοηθήσει την Ελλάδα στην πάταξη της φοροδιαφυγής ο ΥΠΟΙΚ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας

Την πρόθεση της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας να βοηθήσει την Ελλάδα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, επισημαίνοντας ότι το πρώτο βήμα έγινε με την παράδοση (μέσω της ομοσπονδιακής υπηρεσίας φορολογίας) της λίστας με τους Έλληνες καταθέτες στην Ελβετία.

«Για μένα η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό μέλος της ΕΕ. Η πολιτική μου άποψη είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται υποστήριξη», αναφέρει ο Βάλτερ-Μπόργιανς σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως όμως επισημαίνει «όταν γίνεται δημόσια συζήτηση στη Γερμανία για το αν η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα, είναι δύσκολο να αιτιολογήσει κανείς αυτήν τη θέση όταν στην ίδια τη χώρα υπάρχει φοροδιαφυγή ύψους δισεκατομμυρίων».

Σημειώνει ακόμη ότι η πρόταση επεκτείνεται και πέραν της ανταλλαγής δεδομένων: «Κατά κύριο λόγο επρόκειτο για μια προσφορά know-how στους Έλληνες εταίρους μας. Είμαστε πρόθυμοι να προσκαλέσουμε υπαλλήλους της εφορίας σε ένα είδος εντατικού ενημερωτικού σεμιναρίου για το πώς εργάζεται η γερμανική υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος, πώς αξιολογούνται τα CD με τα δεδομένα».