9 Αύγουστος 2013, 11:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:15

Ελληνικές συμμετοχές, σε θεατρικό εργαστήρι της Νέας Υόρκης

  • Ελληνικές συμμετοχές, σε θεατρικό εργαστήρι της Νέας Υόρκης

Με δυο ελληνικές συμμετοχές, τη σκηνοθέτη Ιόλη Ανδρεάδη και τη μουσικό Ερατώ Α. Κρεμμύδα, πραγματοποιείται και φέτος το διεθνές θεατρικό εργαστήρι - Φεστιβάλ «World Wide Lab», στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης από 16 Αυγούστου έως 7 Σεπτεμβρίου.

Η ιδέα του «World Wide Lab» δημιουργήθηκε το 2011 στο Watermill του Μπομπ Γουίλσον, από τους απόφοιτους του «Lincoln Center Theater Director’s Lab». Αποτελεί μια διεθνή πλατφόρμα σκηνοθετών από διαφορετικές χώρες του κόσμου - Ιταλία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ταϊβάν, Καναδά, ΗΠΑ, Ινδία - οι οποίοι συναντιούνται σταθερά κάθε χρόνο, με σκοπό να δουλέψουν εντατικά και ομαδικά, πάνω στη δημιουργία και την παρουσίαση θεατρικών πρότζεκτ γύρω από ένα ειδικό θέμα τη φορά. Το θέμα του πρώτου «World Wide Lab» το 2012 ήταν η «Γιορτή», ενώ το φετινό θέμα είναι η «Τελετουργία».

Ανεύρεση μιας κοινής καλλιτεχνικής γλώσσας

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να προτείνει και να εξελίξει ένα μοντέλο ομαδικής συνεργασίας και σκηνοθεσιών, παρακάμπτοντας ηθελημένα τον παγιωμένο κανόνα που λέει ότι «στο θέατρο την τελική απόφαση την παίρνει πάντα ένας». Σκοπός, η ανεύρεση μιας κοινής καλλιτεχνικής γλώσσας, που δε θα εξαλείφει, ωστόσο, τις ιδιαιτερότητές της προέλευσης και της εκπαίδευσης του κάθε σκηνοθέτη.

Χωρίς σταθερό καλλιτεχνικό διευθυντή

Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας, το «World Wide Lab» δεν διαθέτει έναν σταθερό καλλιτεχνικό διευθυντή αλλά ανακαλύπτει κάθε χρόνο μια νέα ιεραρχία που έχει δύο χαρακτηριστικά: να εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο στόχο και να μη διαρκεί για πολύ καιρό. Φέτος, την καλλιτεχνική διεύθυνση έχουν αναλάβει η Ιόλη Ανδρεάδη από την Ελλάδα και ο Evan Cummings από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ιόλη Ανδρεάδη θα σκηνοθετήσει, μαζί με τον Αμερικανό σκηνοθέτη Jay Stern, τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου, εστιάζοντας στο πώς επηρεάζεται η ιεραρχία μιας κοινότητας από την «Τελετουργία» και συγκεκριμένα στην τελετουργική υποδοχή - φόνο του Αγαμέμνονα. Η διασκευή είναι της Meg S. Lawless, τα σκηνικά της Sarah Edkins, ενώ τη μουσική υπογράφει η Ερατώ Α. Κρεμμύδα - η οποία επιμελείται επίσης όλες τις μουσικές του Φεστιβάλ. Η παράσταση θα παρουσιαστεί από 4 έως 7 Σεπτεμβρίου στο Irondale Center, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Η ελληνική παρουσία στο «World Wide Lab» υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πηγή: naftemporiki.gr