27 Νοέμβριος 2015, 21:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Νοέμβριος 2015, 17:37

«Δεν θα ανεχθούμε να γελοιοποιούν την Ελλάδα» – Σκληρή ανακοίνωση κατά Φίλη από Πόντιους της Βοστώνης

  • «Δεν θα ανεχθούμε να γελοιοποιούν την Ελλάδα» – Σκληρή ανακοίνωση κατά Φίλη από Πόντιους της Βοστώνης
    (Φωτ.: Pontian Society «Panagia Soumela» of Boston)

Είναι Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς, ποντιακής καταγωγής, γεννημένοι στις ΗΠΑ «με ισχυρές ποντιακές αξίες», όπως λένε οι ίδιοι. Η Επιτροπή Νεολαίας και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ποντιακού Συλλόγου «Παναγία Σουμελά» της Βοστώνης εξέδωσε μια ιδιαίτερα καυστική και σκληρή ανακοίνωση η οποία αφορά τον Νίκο Φίλη και τις θέσεις του σχετικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων.

«Τον προκαλούμε να συναντηθεί με τους παππούδες και τους προπαππούδες μας και να τους κάνει προσωπικά την ίδια δήλωση», σημειώνουν χαρακτηριστικά, και ζητούν από τον υπουργό να πει στις οικογένειες των Ποντίων ότι αυτό που έζησαν οι δικοί τους ήταν «απλά ένα ατυχές συμβάν της εθνοκάθαρσης, και τίποτα περισσότερο».

«Είμαστε πρόθυμοι να κλείσουμε εισιτήριο στον κ. Φίλη για την Τουρκία», δηλώνουν οι Πόντιοι της Βοστώνης.

Οι Πόντιοι της Βοστώνης ζητούν ακόμα από τον υπουργό να υπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας. Σχολιάζοντας το επιχείρημα ότι οι απόψεις του είναι προσωπικές και ότι δεν πρέπει να συγχέονται με την απόφαση που έχει πάρει η Βουλή, αναφέρουν τα πρωτοσέλιδα πολλών τουρκικών εφημερίδων. «Εάν θέλει να κατευνάσει την τουρκική κυβέρνηση, και δεν θέλει να ταράξει τα νερά, του προτείνουμε να μεταναστεύσει στην Τουρκία, να γίνει πολίτης της και να εργάζεται για το συμφέρον της», υπογραμμίζουν.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα ότι οι Έλληνες Πόντιοι της Αμερικής είναι εξοργισμένοι και αηδιασμένοι με τις δηλώσεις Φίλη και ότι δεν θα δεχθούν από κανέναν να γελοιοποιεί την Ελλάδα. «Όταν το ίδιο το κράτος δεν είναι δίπλα μας στον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, πώς εμείς που ζούμε στο εξωτερικό να αγωνιστούμε για να προσεγγίσουμε τους πολιτικούς της κάθε πολιτείας των ΗΠΑ;», διερωτώνται.

«Τι θα πρέπει να απαντήσουμε, κ. Φίλη, όταν θα μας ρωτήσουν γιατί ο συγκεκριμένος υπουργός αμφισβητεί ένα τόσο μεγάλο ιστορικό γεγονός;».

Κλείνοντας την παρέμβασή τους οι Πόντιοι της Βοστώνης ζητούν από τον υπουργό να ανακαλέσει τη δήλωσή του, να ζητήσει μια συγγνώμη στους Πόντιους σε όλο τον κόσμο και, φυσικά, να παραιτηθεί. Ακόμα, ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα να καταστήσει σαφή τη θέση του κόμματός του για τη Γενοκτονία των Ποντίων.