27 Νοέμβριος 2015, 19:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Νοέμβριος 2015, 18:57

«Πειρατής» λογισμικού κατά της... πειρατείας, με απόφαση γιγάντων της τεχνολογίας (βίντεο)

  • «Πειρατής» λογισμικού κατά της... πειρατείας, με απόφαση γιγάντων της τεχνολογίας (βίντεο)

Μια ασυνήθιστη ποινή επιβλήθηκε σε έναν άνδρα ο οποίος καταδικάστηκε για διανομή και πώληση πειρατικού λογισμικού στην Τσεχία. Ο 30χρονος Τζακούμπ Φ. δεν θα χρειαστεί να καταβάλει αποζημίωση, εφόσον ντοκιμαντέρ που καταγγέλλει την πειρατεία, και στο οποίο αναγκαστικά παίρνει μέρος, συγκεντρώσει 200.000 προβολές στο Διαδίκτυο.

Πολλές εταιρείες λογισμικού, τα προγράμματα των οποίων διένειμε παράνομα στην αγορά, συμφώνησαν να μην καταθέσουν μηνύσεις μετά την καταδίκη του από το δικαστήριο, που του επέβαλε ποινή 3 ετών με αναστολή, αλλά να ζητήσουν χρηματική αποζημίωση.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, οι εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Microsoft, η Sony Music και η Twentieth Century Fox εκτιμούν ότι η οικονομική ζημία που προκλήθηκε από τις παράνομες δραστηριότητες του Τζακούμπ ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, η Business Software Alliance (BSA) που αντιπροσώπευε τη Microsoft, αναγνώρισε ότι ο 30χρονος δεν ήταν σε θέση να καταβάλει χρηματική αποζημίωση, καθώς το ποσό ήταν διόλου ευκαταφρόνητο.

Έτσι, οι εταιρείες ανακοίνωσαν ότι θα ήταν διατεθειμένες να μην καταθέσουν μηνύσεις εάν ο Τζακούμπ συμμετείχε στην παραγωγή ενός βίντεο με θέμα την πειρατεία λογισμικού, και παραδεχόταν ότι η διάθεση και η διανομή μη αυθεντικών προγραμμάτων αποτελεί αδίκημα. Ένας επιπλέον όρος είναι το βίντεο, με τίτλο «The Story of My Piracy», να ξεπεράσει τις 200.000 προβολές στο Διαδίκτυο μέσα σε δύο μήνες. Σε αντίθετη περίπτωση θα καταθέσουν μηνύσεις.

Στο βίντεο ο Τζακούμπ προειδοποιεί άλλους «πειρατές» ότι πρέπει να σταματήσουν την παράνομη δραστηριότητά τους εάν θέλουν να αποφύγουν τη σύλληψη.

Ο στόχος έχει επιτευχθεί, καθώς μέχρι στιγμής το βίντεο έχει ξεπεράσει τις 436.000 προβολές μέσα σε μόλις τέσσερις μέρες!