27 Νοέμβριος 2015, 18:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Νοέμβριος 2015, 17:39

Βραδιά γεμάτη ελληνική παράδοση και ποντιακούς χορούς από το σύλλογο «Μωμόγεροι» στην Καλλιθέα (φωτο, βίντεο)

To Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι» διοργάνωσε μια βραδιά που ανέδειξε την πλούσια ελληνική παράδοση στο Δημοτικό Θέατρο της Καλλιθέας. Στην επετειακή παράσταση που έγινε την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου με τίτλο «Γιε μ' ένας αετός…» παρουσιάστηκε η πορεία και η δράση του σωματείου σε όλη την περίοδο της λειτουργίας του και αναδείχτηκε το πλούσιο ρεπερτόριο του χορευτικού του συγκροτήματος.

Ο Πόντος, ως πολιτισμός και ως παράδοση, έδωσε βροντερό παρών στην εκδήλωση των «Μωμόγερων».

Οι χορευτές του συλλόγου παρουσίασαν χορούς από όλες τις περιοχές όπου ήταν και παραμένει ζωντανός ο ελληνισμός. Την παράσταση έκλεψαν οι χοροί του Πόντου, με τον πολεμικό σέρρα χορό να καθηλώνει το κοινό.

Την εκδήλωση συντόνισε η Μυροφόρα Ευσταθιάδου, υποψήφια διδάκτωρ λαογραφίας και γραμματέας του συλλόγου, η οποία έκανε ιστορικές αναφορές στον δικέφαλο και τον μονοκέφαλο αετό, και στη συμβολική τους αξία για τον ελληνισμό.

Σκοπός του συλλόγου είναι η διατήρηση του πολιτιστικού πλούτου όλων των Ελλήνων. Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του σωματείου, Κώστας Αλεξανδρίδης, αξίζει να αναρωτηθεί κανείς πόσο φτωχός θα ήταν ο κόσμος και συγκεκριμένα τα μουσεία του, χωρίς τους ελληνικούς θησαυρούς, χωρίς την ελληνική κληρονομιά.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς παρουσιάστηκε και το ημερολόγιο του σωματείου για το 2016 με τίτλο «Θησαυροί των Ελλήνων στα μουσεία του κόσμου».  

Στο τέλος της εκδήλωσης τιμήθηκε από τα μέλη του συλλόγου ο Γιώργος Ζαχαριάδης, ο «Τεμόν ΑΕΚ» με τις πολλές διακρίσεις, που εκτός των άλλων έχει τρέξει από τη Σουμελά στο Βέρμιο μέχρι την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου.

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Τσενκελίδης

Gallery
Εκδηλωσεις