27 Νοέμβριος 2015, 11:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Νοέμβριος 2015, 11:18

Ο Παΐσιος, η συνάντηση των αρχηγών και οι εβραίοι

  • Ο Παΐσιος, η συνάντηση των αρχηγών και οι εβραίοι

Καθώς σκεφτόμουν πώς είναι δυνατόν ένας ολόκληρος λαός να προσπαθεί να ερμηνεύσει τις γεωπολιτικές εξελίξεις με τις προφητείες του Παΐσιου, στην καλύτερη περίπτωση, ή άλλων αγίων πατέρων που ασχολήθηκαν με τη σωτηρία των ψυχών μας και όχι τους ρωσοτουρκικούς πολέμους, ήρθε η είδηση ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Έφερα στο νου μου την εικόνα της συνάντησης και με έπιασε κρύος ιδρώτας.

Επικεφαλής ο Π. Παυλόπουλος, δίπλα του ο Αλ. Τσίπρας, παραδίπλα ο Γ. Πλακιωτάκης και η Φώφη Γεννηματά, δίπλα της ο Σταύρος Θεοδωράκης, πλάι από τον Στ. Θεοδωράκη ο Δημ. Κουτσούμπας, παραδίπλα ο Π. Καμμένος και στη συνέχεια ο Β. Λεβέντης.

Ησύχασα μόλις συνειδητοποίησα ότι στο πάνελ θα βρίσκεται, τουλάχιστον, ο Β. Λεβέντης και απέφυγα τη σύγκριση με παλαιότερες συναντήσεις κατά τις οποίες προήδρευε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, συμμετείχε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κ. Μητσοτάκης, ο Χαρίλαος Φλωράκης κ.ά.

Και πάνω που άρχισα να ηρεμώ ελπίζοντας για τις τύχες της χώρας τουλάχιστον στον Β. Λεβέντη, νάσου ένας φίλος να χαμογελά και να θέλει επιμόνως να μου διηγηθεί τι του συνέβη πρόσφατα.

Ο κοινός γνωστός μας, ο τάδε, Έλληνας με εβραϊκό θρήσκευμα, γνωστό πρόσωπο στη Θεσσαλονίκη, κάλεσε ένα ταξί. Με το που μπήκε, ο ταξιτζής άρχισε τις γνωστές προφητείες και απέδιδε όλες τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στους εβραίους. Αυτοί, του έλεγε, φταίνε για όλα. Ο φίλος μας χαμογελούσε και σιγοντάριζε. Έχεις δίκιο, του έλεγε, αυτοί φταίνε. Και αφού τον ενθάρρυνε ο πελάτης, νάσου ο ταξιτζής κλιμάκωνε τις φαντασιώσεις του για τις ευθύνες των εβραίων.

Κάποια στιγμή ο, εβραϊκού θρησκεύματος Έλληνας φίλος μας, έφθασε στο τέλος της διαδρομής και κατέβηκε από το ταξί. Καθώς πλήρωνε, λέει στον ταξιτζή:

- Γιατί ρε φίλε με βρίζεις;
- Εγώ σε έβρισα; Τον ρωτά εκείνος.
- Ναι, του λέει ο φίλος μας. Είμαι εβραίος στο θρήσκευμα,  Έλληνας εβραίος.
- Πλάκα μου κάνεις, του λέει ο ταξιτζής.
- Όχι, απαντάει ο φίλος μας. Εβραίος είμαι.
- Ανοίγει το στόμα ο ταξιτζής και αρχίζει να τον κοιτάει από πάνω μέχρι κάτω.
- Φίλε, του λέει, για να σε δω καλά και από κοντά. Πρώτη φορά βλέπω εβραίο!

Τον κράτησε μερικά λεπτά να τον περιεργάζεται για να δει πώς είναι οι εβραίοι. Ίσως, ακόμη προβληματίζεται που δεν έχουν τη μορφή τεράτων.

Οι προφητείες του Παΐσιου, η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και ο ταξιτζής με τον εβραίο, συγκροτούν τη σημερινή πολιτική κουλτούρα και ιδεολογία μας.