26 Νοέμβριος 2015, 23:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Νοέμβριος 2015, 22:08

Προσχέδιο της ΕΕ κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Άγκυρας

  • Προσχέδιο της ΕΕ κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Άγκυρας
    (Φωτ. αρχείου: EPA/Volkan Furuncu/ Anadolu Agency)

Παρά τα εγκλήματα... διαρκείας που κάνει η Άγκυρα φαίνεται ότι το παζάρι της Κυριακής θα την βρει και πάλι κερδισμένη. Και αυτό γιατί σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει ετοιμαστεί στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, την Κυριακή στις Βρυξέλλες οι εταίροι περνούν ό,τι θέλει η Τουρκία! 

Το προσχέδιο παραβιάζει διαχρονικές κόκκινες γραμμές της Λευκωσίας, προβαίνοντας σε ονομαστική αναφορά για «ξεπάγωμα» πέντε τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων που είχε μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία, το 2009. Το προσχέδιο «καλωσορίζει τη συμφωνία της Τουρκίας-Επιτροπής να ολοκληρώσουν την προπαρασκευαστική εργασία για το άνοιγμα των κεφαλαίων 15 (Ενέργεια), 23 (Θεμελιώδη Δικαιώματα), 24 (Δικαιοσύνη), 26 (Παιδεία-Πολιτισμός) και 31 (Εξωτερική Πολιτική)».

Για τα μάτια του κόσμου βέβαια αναφέρουν ότι η κοινή δήλωση για ξεπάγωμα των πέντε κεφαλαίων «δεν προκαταλαμβάνει τη θέση των κρατών-μελών».

Το προσχέδιο που προωθείται από τις Βρυξέλλες, επιχειρεί να δεσμεύσει τα κράτη-μέλη να στηρίξουν την Τουρκία στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, με 3 δισ. ευρώ, ενώ η Κομισιόν αξιώνει και από την ημικατεχόμενη Κυπριακή Δημοκρατία να συμβάλει με το ποσό των 2,8 εκατ. ευρώ.

Οι εταίροι ετοιμάζουν ένα ακόμη... δωράκι στην Άγκυρα και αυτό αφορά και το ζήτημα της απελευθέρωσης των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για Τούρκους πολίτες, με καταγραφή συγκεκριμένης ημερομηνίας ολοκλήρωσης της διαδικασίας τον «Οκτώβριο του 2016».