26 Νοέμβριος 2015, 19:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Νοέμβριος 2015, 19:13

Λάβρος ο Φραγκούλης Φράγκος για την αντιμετώπιση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την Πολιτεία (βίντεο)

  • Λάβρος ο Φραγκούλης Φράγκος για την αντιμετώπιση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την Πολιτεία (βίντεο)
    Ο πρώην υπουργός και επίτιμος αρχηγός του ΓΕΣ μίλησε σε εκδήλωση της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας, σε μια κατάμεστη αίθουσα

Μπορεί το θέμα της ομιλίας του να ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος, και το πώς από τη Μίεζα έφτασε στα πέρατα της οικουμένης μέσω της ιδιοφυούς στρατηγικής του, ωστόσο ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και επίτιμος αρχηγός του ΓΕΣ, στρατηγός εν αποστρατεία Φραγκούλης Φράγκος δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε θέματα της επικαιρότητας που αφορούν την Ιστορία.

Μιλώντας σε μια κατάμεστη αίθουσα, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, ο Φρ. Φράγκος έπιασε το νήμα από τα μαθητικά του χρόνια και από τους δασκάλους του που δίδασκαν «αυτά που πρέπει να ξέρουν οι νέοι μας, αυτά τα οποία αρνούνται άλλοι και μάλιστα φτάνουν στο σημείο να έχουν αποθρασυνθεί τελείως και να τα αφαιρούν από τη διδακτέα ύλη».


(φωτ.: eleytheriadhs.blogspot.gr)

Η αναφορά του πρώην υπουργού ήταν σαφής και αφορά την αφαίρεση από την εξεταστέα ύλη της Γ’ Λυκείου του κεφαλαίου που αφορά τον παρευξείνιο ελληνισμό. Παρ’ όλα αυτά αρνήθηκε να πει τα ονόματα του πρώην και του νυν υπουργού Παιδείας, «γιατί θα τους κάνω μεγάλη τιμή και θα στεναχωρήσω πολύ το ακροατήριο», όπως εξήγησε.

Φραγκούλης Φράγκος: Δεν ήταν τυχαίο που ο προηγούμενος υπουργός αρνήθηκε να διδάσκονται στα παιδιά μας αυτά που συνέβησαν στον Πόντο. Τη Γενοκτονία των Ελλήνων.

Επόμενος στόχος για τα πυρά του ομιλητή ήταν ο Νίκος Φίλης: «Και έρχεται ο επόμενος να εκφράσει προσωπική άποψη. Οποιαδήποτε και να είναι η ιδεοληψία του καθενός μας, οποιαδήποτε και αν είναι η παιδεία του – διότι δεν μπορεί να είσαι υπουργός και να μην έχεις φοιτήσει σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα και να θέλεις μετά να φτιάξεις και διδακτέα ύλη. Και να λέει ότι δεν υπήρξε Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».

Φραγκούλης Φράγκος: Δεν ήταν μόνο γενοκτονία των Ποντίων, αλλά όλου του ελληνισμού.

Με αναφορές στον Ηλία Βενέζη και στα όσα περιγράφει από πρώτο χέρι για τα Τάγματα Εργασίας, με «εικόνες» της Ιστορίας όπως το περιστατικό με τους 400 τόνους οστά Ελλήνων που το 1924 φορτώθηκαν με προορισμό τη Μασσαλία για να γίνουν σαπούνι και λίπασμα, κατέληξε στον Γερμανό συνταγματάρχη Ότο Λίμαν φον Σάντερς.

«Αυτός, που οι Τούρκοι τον έκαναν στρατάρχη επί τιμή για να διοικεί τον τουρκικό στρατό ήταν ο εμπνευστής της Γενοκτονίας των Ελλήνων. Αυτός είπε πώς γίνει: πορείες, βασανιστήρια, ασθένειες, εξοντώσεις, απομακρύνσεις και οτιδήποτε άλλο βασανιστήριο υπήρχε. Ήταν ο προάγγελος των κρεματορίων, πολύ πριν από τον Χίτλερ», σημείωσε και κατέληξε: «Και εκτός από τους Τούρκους και οι Γερμανοί οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη, και όχι μόνο. Να αποκαταστήσουν τη μνήμη αυτών των ανθρώπων».

Ο πρώην υπουργός, παρόντος και του δημάρχου Νάουσας, δεν παρέλειψε να πάρει θέση στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για το διατηρητέο κτήριο «Τουρπάλη», μέρος του οποίου ο δήμος της πόλης επιθυμεί να το νοικιάσει για να γίνει καφετέρια. «Να γίνει χώρος παιδείας, πολιτισμού, μόρφωσης και γραμμάτων», είπε ο Φραγκούλης Φράγκος ζητώντας να αποδοθεί ο χώρος που στεγαζόταν η πρώην δημοτική βιβλιοθήκη Νάουσας στην Εύξεινο Λέσχη ώστε να επιστρέψουν εκεί τα κειμήλια του ποντιακού ελληνισμού και η Βιβλιοθήκη της Αργυρούπολης.

Εκδηλωσεις