26 Νοέμβριος 2015, 09:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Νοέμβριος 2015, 09:18

Σε ποιες συντάξεις μπαίνει ψαλίδι

  • Σε ποιες συντάξεις μπαίνει ψαλίδι
    Φωτογραφία αρχείου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κατακόρυφη μείωση επιφυλάσσει το νέο ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση με διαδικασίες κατεπείγοντος για χιλιάδες συνταξιούχους. Όπως όλα δείχνουν, οι νέες συντάξεις θα είναι πολύ κοντά στα όρια των σημερινών συντάξεων του ΙΚΑ μια και σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος όλα τα Ταμεία θα ενοποιηθούν κάτω από αυτό. Πρακτικά αυτό σημαίνει και ότι θα καταργηθούν όλα τα συνταξιοδοτικά καθεστώτα που ίσχυαν μέχρι σήμερα στα διάφορα Ταμεία.

Όσον αφορά στον επανυπολογισμό των συντάξεων, αυτός θα γίνει με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης που θα ξεκινά από 0,7% για τα 15 έτη ασφάλισης και θα φτάνει στο 1,2% στην καλύτερη περίπτωση για 40 χρόνια ασφάλισης.

Για παράδειγμα, αν ένας συνταξιούχος έχει 35 έτη εισφορών είχε μισθό 1.800 ευρώ και παίρνει πλέον μετά τις μειώσεις 1.180 ευρώ, με βάση των νέο επανυπολογισμό θα πάρει 1.077 ευρώ, ποσό που προκύπτει από τα 693 ευρώ που είναι η σύνταξη με βάση τον μισθό και τα έτη ασφάλισης και τα 384 ευρώ που είναι η εθνική σύνταξη.

Οι μειώσεις ανά Ταμείο
Πιο συγκεκριμένα, με βάση το νέο Ασφαλιστικό οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται κατά μέσο όρο από 5% έως και 7%, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ από 2% έως και 3% (κατά μέσο όρο). Όσον αφορά στους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ θα έχουν μειώσεις έως και 15%, ενώ σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες η μείωση των συντάξεων θα φτάσει και το 20%.

Εθνική σύνταξη υπό όρους
Σύμφωνα με την εφημερίδα, αίτημα των δανειστών είναι η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ να μην καταβάλλεται σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης, αλλά μόνο να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης, ή μόνο αν έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης στα 62 τους χρόνια.

Καταργείται το ΕΚΑΣ – Μειώσεις και στο εφάπαξ
Όσον αφορά στο ΕΚΑΣ αυτό θα σταματήσει να καταβάλλεται σε περίπου 60.000 δικαιούχους, ενώ η ενοποίηση των Ταμείων θα φέρει παράλληλη μείωση από 10% έως και 20% στα σημερινά ποσά των εφάπαξ.