26 Νοέμβριος 2015, 10:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Νοέμβριος 2015, 11:33

Σπουδαία διάκριση για τον Πόντιο υπεραθλητή Γιώργο Ζαχαριάδη στον 1ο Αυθεντικό Φειδιππίδειο Δρόμο (φωτο, βίντεο)

  • Σπουδαία διάκριση για τον Πόντιο υπεραθλητή Γιώργο Ζαχαριάδη στον 1ο Αυθεντικό Φειδιππίδειο Δρόμο (φωτο, βίντεο)
    Ο Γιώργος Ζαχαριάδης στα γραφεία του pontos-news.gr (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
  • Σπουδαία διάκριση για τον Πόντιο υπεραθλητή Γιώργο Ζαχαριάδη στον 1ο Αυθεντικό Φειδιππίδειο Δρόμο (φωτο, βίντεο)
  • Σπουδαία διάκριση για τον Πόντιο υπεραθλητή Γιώργο Ζαχαριάδη στον 1ο Αυθεντικό Φειδιππίδειο Δρόμο (φωτο, βίντεο)
    Ο Γιώργος Ζαχαριάδης στα γραφεία του pontos-news.gr (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Έπειτα από 2.505 χρόνια, αναβίωσε για πρώτη φορά επίσημα ως αθλητικό γεγονός ο Αυθεντικός Φειδιππίδειος Δρόμος, που αναφέρεται στον Αθηναίο δρομέα Φειδιππίδη, ο οποίος διένυσε την απόσταση Αθήνα-Σπάρτη για να ζητήσει την βοήθεια των Λακεδαιμονίων λίγο πριν από τη μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.). Επιστρέφοντας στην Αθήνα, είπε στους συμπολίτες του ότι η νίκη θα ήταν με το μέρος τους, όπως του είχε φανερώσει ο θεός Πάνας.

Στο δρόμο του Φειδιππίδη ο Πόντιος δρομέας Γιώργος Ζαχαριάδης τερμάτισε δεύτερος, ανάμεσα σε 29 αθλητές, πρώτος Έλληνας αυτός!

Το χρυσό μετάλλιο πήρε ο Ιταλός Μάρκο Μπονφίλιο με χρόνο 78:48:09.223 και το ασημένιο ο Ζαχαριάδης με χρόνο 83:55:39.206. Τρίτος, ο Γιώργος Κουτσιούκος με χρόνο 85:01:05.556.

«Μην κοιτάζετε τον χρόνο, μην κοιτάζετε τις θέσεις. Να βλέπετε τους αθλητές που τερματίζουν μια τέτοια πολύ δύσκολη διαδρομή. Αυτό έχει σημασία, να τερματίσεις με υγεία τον άθλο σου», δηλώνει συγκινημένος ο Γιώργος Ζαχαριάδης στο pontos-news.gr. Και αποκαλύπτει: «Πέρυσι στο Σπάρταθλον, αφού τερμάτισα τη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη, γύρισα πίσω στην Αθήνα μόνος μου, εκτός αγώνα, και έκανα καλύτερο χρόνο».

Μία μέρα πριν από τον αγώνα, ο «Τεμόν ΑΕΚ» επισκέφθηκε τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Κώστα Νεστορίδη, για να πάρει την ευχή του.

Ο ίδιος θυμάται τις τελευταίες ώρες πριν από τον τερματισμό ως τις πιο δύσκολες αλλά και τις πιο περίεργες, μιας κι αισθανόταν ότι έτρεχε στην αρχαία Ελλάδα: «Λίγο έξω από την Ελευσίνα είχα την εντύπωση ότι ήμουν στην αρχαία Ελλάδα. Έτρεχα αλλά αισθανόμουν ότι ήμουν στο ίδιο σημείο. Περνούσε πολύ περίεργα ο χρόνος». Καθώς συνομιλούσε με έναν συνοδό του, «ξύπνησε» και συνέχισε να τρέχει κανονικά.


Στον τερματισμό του, από σεβασμό, γονάτισε στον υπεραθλητή Τάκη Σκουλή

Όταν αντίκρυσε το τέρμα, το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να περάσει τη γραμμή, την ώρα που οι συνοδοί του του έλεγαν ότι έκανε καλύτερο χρόνο από πέρυσι.

Από τους 29 αθλητές τερμάτισαν οι 12, καθώς και οι δύο από τις τρεις αθλήτριες (μεταξύ των οποίων και μια Ελληνίδα).

Η εκκίνηση δόθηκε το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015 στις 06:00 π.μ. στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών, και ο τερματισμός έγινε στον ίδιο χώρο χθες Τετάρτη 25 Νοεμβρίου στις 14:00. Το ίδιο απόγευμα, σε ειδική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων «Μελίνα», βραβεύτηκαν όλοι οι υπεραθλητές.


Ο Γ. Ζαχαριάδης μιλά στο pontos-news.gr για τον αγώνα, και στέλνει τα... ποντιακά του μηνύματα

Για την ιστορία, ο Τάκης Σκουλής ήταν ο πρώτος στον κόσμο που αναβίωσε τη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη-Αθήνα (1992), δεύτερος που για δύο φορές πραγματοποίησε τον Φειδιππίδειο άθλο ο Γιάννης Κούρος (2005/2011), τρίτος ο Σπύρος Σπυρόπουλος (2011) και τέταρτος ο Γιώργος Ζαχαριάδης (2014/2015).


Με τον Τάκη Σκουλή, στη βράβευση

Τον 1ο Αυθεντικό Φειδιππίδειο Δρόμο Αθήνα - Σπάρτη - Αθήνα συνδιοργάνωσαν ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και ο Σύλλογος Ελλήνων Ημεροδρόμων (ΣΕΗ). Ήταν αφιερωμένος στην έρευνα κατά του καρκίνου και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Ανοσολογίας και Ανοσοθεραπείας του Καρκίνου (ΚΑΑΚ) του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας και τον νεοσύστατο σύλλογο ΦΑΟΣ (Φυσιολατρικός Αθλητικός Ορειβατικός Σύλλογος).

Κείμενο, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης