25 Νοέμβριος 2015, 20:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοέμβριος 2015, 21:16

Λαβρόφ: Οι Τούρκοι κάνουν κάθε χρόνο 1.500 παραβιάσεις στο Αιγαίο

  • Λαβρόφ: Οι Τούρκοι κάνουν κάθε χρόνο 1.500 παραβιάσεις στο Αιγαίο
    Διαδήλωση Ρώσων μπροστά στην τουρκική πρεσβεία στη Μόσχα (Φωτ.: EPA/ Sergei Ilnitsky)

Την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο επικαλέστηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε δηλώσεις του με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 από τουρκικά F-16 στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Σε αντίθεση με την τουρκική, δήθεν ευαισθησία στο θέμα του τουρκικού εναερίου χώρου, ο Λαβρόφ στηλίτευσε την υποκρισία της Άγκυρας, λέγοντας ότι η Τουρκία πραγματοποιεί 1.500 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου τον χρόνο «θέμα για το οποίο η Ελλάδα ψάχνει το δίκιο της μάταια»!

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, που είχε το βράδυ της Τρίτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, απέδωσε την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού σε «σχεδιασμένη προβοκάτσια», ενώ υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου.

Σε ειδική συνέντευξη , ο Λαβρόφ είχε ως σταθερή αναφορά των επιχειρημάτων του την Ελλάδα και την κατάσταση στο Αιγαίο. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Αυτό που συνέβη χθες είναι απαράδεκτο. Ναι, άκουσα συλλυπητήρια από τον Νταβούτογλου αλλά την ίδια στιγμή επέμεινε στις τουρκικές θέσεις και προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις».

Όσον αφορά τις ερωτήσεις για την παραβίαση του συριακού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, ο Λαβρόφ θύμισε ότι «τα τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο 1.500 φορές το χρόνο κατά μέσο όρο και η Ελλάδα αντιτίθεται συχνά γι' αυτό, αλλά ματαίως»!

Κατά τον Λαβρόφ, στο θέμα έγινε αναφορά κατά το τηλεφώνημά του με τον Ν. Κοτζιά.

«Χθες ο Έλληνας ΥΠΕΞ με κάλεσε για να μου εκφράσει την αλληλεγγύη του και μου θύμισε αυτές τις 1.500 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη που έχουν γίνει συνήθης πρακτική. Και μου είπε ότι και αυτός δεν αποδέχεται τις εξηγήσεις των Τούρκων».