25 Νοέμβριος 2015, 21:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοέμβριος 2015, 20:57

Ιστορίες προσφύγων της Ανταλλαγής σε έκθεση στα Γιαννιτσά (φωτο, βίντεο)

  • Ιστορίες προσφύγων της Ανταλλαγής σε έκθεση στα Γιαννιτσά (φωτο, βίντεο)
    Το Μαυσωλείο του Γαζή Εβρενός στα Γιαννιτσά όπου φιλοξενείται η έκθεση «Οι δύο όχθες της νοσταλγίας. Ιστορίες προσφυγικών οικογενειών» (φωτ.: Lozan Mübadilleri Vakfı)
  • Ιστορίες προσφύγων της Ανταλλαγής σε έκθεση στα Γιαννιτσά (φωτο, βίντεο)
    Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της έκθεσης (φωτ.: Lozan Mübadilleri Vakfı)

Οικογενειακές ιστορίες χριστιανών και μουσουλμάνων που ανταλλάχθηκαν μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης περιλαμβάνει η έκθεση που εγκαινιάστηκε στις 20 Νοεμβρίου στο Μαυσωλείο του Γαζή Εβρενός στα Γιαννιτσά.

«Οι δύο όχθες της νοσταλγίας. Ιστορίες προσφυγικών οικογενειών» είναι ο τίτλος της έκθεσης που διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων Συνθήκης Λοζάνης σε συνεργασία με το Δήμο Πέλλας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας.

Το παρών στα εγκαίνια έδωσαν η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Ορχάν Γιαλμάν Οκάν, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας Ελισάβετ Τσιγαρίδα, ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος και ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων Σεφέρ Γκιουβέντζ.


Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της έκθεσης (φωτ.: Lozan Mübadilleri Vakfı)

«Η μνήμη της προσφυγιάς που αρνείται να ξεχαστεί και η νοσταλγία της παλιάς εστίας είναι τα δύο στοιχεία που επαναφέρει η έκθεση», είπε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πέλλας ο οποίος υπογράμμισε ότι σκοπός είναι να προσεγγιστεί όχι η Ιστορία αλλά ο άνθρωπος «που τύλιξε μέσα στους φτωχούς του μπόγους τις αναμνήσεις μιας άξιας ζωής».

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν σε εγκάρδιο κλίμα, με τους δημότες Πέλλας και τους καλεσμένους από την Τουρκία να μοιράζονται κοινές οικογενειακές μνήμες και συναισθήματα από την ανταλλαγή των πληθυσμών. Η εκδήλωση έκλεισε με σύντομο μουσικό πρόγραμμα από τη χορωδία του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων Συνθήκης Λοζάνης. 

  • H έκθεση «Οι δύο όχθες της νοσταλγίας. Ιστορίες προσφυγικών οικογενειών» θα διαρκέσει έναν χρόνο. Θα είναι ανοιχτή κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 10:00 έως τις 17:00. Είσοδος ελεύθερη.