26 Νοέμβριος 2015, 10:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοέμβριος 2015, 15:55

«Ο Βαρύτιμον Γαμπρός»: Μια ποντιακή κωμωδία βγαλμένη από τη ζωή!

  • «Ο Βαρύτιμον Γαμπρός»: Μια ποντιακή κωμωδία βγαλμένη από τη ζωή!
    Ο Ανδρέας Ιωκειμίδης (ανάμεσα στον παπά και στη νύφη) έγραψε, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Ο Βαρύτιμον Γαμπρός» (φωτ.: e-ptolemeos.gr)

Έχοντας ως μαγιά μια αληθινή ιστορία που διαδραματίστηκε σε χωριό της Βέροιας, γύρω στα 1946-1948, ο Ανδρέας Ιωακειμίδης έβαλε στο χαρτί την περιπέτεια του Βαρύτιμου και έγραψε την ποντιακή κωμωδία Ο Βαρύτιμον Γαμπρός. Το έργο πρώτη φορά παρουσιάστηκε το 1986, σε 260 παραστάσεις στη Βέροια και σε όλη τη Μακεδονία. Το 1996 παίχτηκε και πάλι, και ο θίασος έδωσε 320 παραστάσεις.

Φέτος, 29 χρόνια μετά την πρώτη πρεμιέρα της παράστασης, ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας ανεβάζει και πάλι το έργο του Ανδρέα Ιωακειμίδη.

Ο ίδιος έχει κάνει και τη σκηνοθεσία, ενώ υποδύεται και τον Βαρύτιμο. «Είναι μια κωμωδία που κάνει τον θεατή να γελάει σε όλη σχεδόν την παράσταση, έχει όμως ένα τραγικό τέλος», ανέφερε μιλώντας στην εφημερίδα Πτολεμαίος.

Πρωταγωνιστής του έργου είναι ο Βαρύτιμος, ένας νέος από την Ακρινή Κοζάνης που επισκέπτεται συχνά τη θεία και τον θείο του στη Βέροια. Σε κάθε επίσκεψη επαναφέρει το αίτημά του: θέλει να του βρουν μια κοπέλα να παντρευτεί! Το εγχείρημα όμως αποδεικνύεται δύσκολο, καθώς καμία δεν δέχεται να γίνει γυναίκα του χαζούλη ανιψιού. Έτσι, οι θείοι του Βαρύτιμου αποφασίζουν να του δώσουν λίγη χαρά διοργανώνοντας έναν ψεύτικο γάμο.


(Φωτ.: e-ptolemeos.gr)

Βρίσκουν έναν νεαρό που δέχεται να κάνει τη νύφη, ντύνουν έναν συγχωριανό παπά, βρίσκουν λυράρη και κλαρίνο, και μετά την ψεύτικη στέψη στήνουν ολόκληρο γαμήλιο γλέντι στην πλατεία του χωριού. Μόνο που όταν τελειώνει το γλέντι ο γαμπρός ανακαλύπτει ότι η γυναίκα του δεν είναι γυναίκα.

Η κωμωδία Ο Βαρύτιμον Γαμπρός θα παρουσιαστεί την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στις 20:00. Αυτή όμως ίσως να μην είναι η μοναδική φορά που ο Βαρύτιμος θα ντυθεί γαμπρός με ψεύτικη νύφη. «Ακόμα και τώρα, μετά από 20 χρόνια, όσοι είχαν δει την παράσταση και έμαθαν ότι ξανανεβάζουμε το έργο ζητάνε να κλείσουν την παράσταση για να πάμε να παίξουμε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας», καταλήγει ο Ανδρέας Ιωακειμίδης.

Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ29
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
2015
20:00
Θεατρική παράσταση σε σενάριο-σκηνοθεσία Ανδρέα Ιωακειμίδη.