26 Νοέμβριος 2015, 11:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοέμβριος 2015, 16:00

Εικονική δίκη για τα Σεπτεμβριανά της Κωνσταντινούπολης στο Πανεπιστήμιο Bilgi

  • Εικονική δίκη για τα Σεπτεμβριανά της Κωνσταντινούπολης στο Πανεπιστήμιο Bilgi
    Στην τουρκική εκδοχή της «νύχτας των Κρυστάλλων» λεηλατήθηκαν 4.348 καταστήματα (φωτ.: αρχείο εφημερίδας Cumhuriyet)

Έχουν μείνει στην Ιστορία ως η «τρίτη» άλωση της Κωνσταντινούπολης. Για τα Σεπτεμβριανά του 1955, την τουρκική εκδοχή της «Νύχτας των Κρυστάλλων», οι πιο πολλές λεπτομέρειες ήρθαν στο φως το 1961 κατά τη διάρκεια της δίκης για εσχάτη προδοσία του πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές, ο οποίος ανατράπηκε από τους στρατιωτικούς και τελικά κατέληξε στην αγχόνη.

Ο Μεντερές είχε δηλώσει δημοσίως ότι τόσο η έκρηξη στο τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, που αποτέλεσε την αφορμή, όσο και το πογκρόμ κατά της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, αλλά και άλλων μειονοτήτων, ήταν σχεδιασμένα από τον ίδιο και από στελέχη του Κεμαλικού Κόμματος.

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων δράσεων της, η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών σε συνεργασία με τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Bilgi της Κωνσταντινούπολης διοργανώνουν εικονική δίκη.

Το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015, 60 χρόνια μετά, τα Σεπτεμβριανά της Κωνσταντινούπολης θα αποτελέσουν και πάλι αντικείμενο δίκης.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 9:30 και θα ολοκληρωθεί στις 18:00. Η πρωινή συνεδρία περιλαμβάνει την εισήγηση εκ μέρους της Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών και καταθέσεις μαρτύρων που είτε θα βρίσκονται στο χώρο του πανεπιστημίου, είτε θα μιλήσουν μέσω διαδικτύου.

Στην απογευματινή συνεδρία αναμένεται η αγόρευση των μελών της Επιτροπής Ειδικών. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί η απόφαση και οι αρχές που θα συνταχθεί το πόρισμα της δίκης.