25 Νοέμβριος 2015, 18:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Δεκέμβριος 2015, 12:19

Ζωντανές οι «Ποντιακές Μνήμες στο Θρυλόριο» – Όσα έγιναν στις διήμερες εκδηλώσεις (φωτο, βίντεο)

  • Ζωντανές οι «Ποντιακές Μνήμες στο Θρυλόριο» – Όσα έγιναν στις διήμερες εκδηλώσεις (φωτο, βίντεο)
    Το παρών έδωσαν και ποντιακοί σύλλογοι με παραδοσιακές φορεσιές
  • Ζωντανές οι «Ποντιακές Μνήμες στο Θρυλόριο» – Όσα έγιναν στις διήμερες εκδηλώσεις (φωτο, βίντεο)
    Το διήμερο «Ποντιακές Μνήμες στο Θρυλόριο» διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής Καινοτομίας και Συνοχής

Ένας υπερήλικας διηγείται πώς όταν ήταν παιδί, μαζί με την οικογένειά του, πήραν το δρόμο της προσφυγιάς. Από το Καρς εγκαταστάθηκαν στο Θρυλόριο Κομοτηνής, το προσφυγικό χωριό με κατοίκους κυρίως από τις περιοχές του Καρς και της Κερασούντας, που χτίστηκε την περίοδο 1922-1923 από τον Αυστραλό Ύπατο Αρμοστή των Προσφύγων Τζορτζ Τρελόαρ – προς τιμή του το νέο χωριό πήρε το όνομά του.

Η μαρτυρία του υπερήλικα Πόντιου, ένα ψήγμα από τις ποντιακές μνήμες, περιλαμβάνεται στο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων «Ποντιακές Μνήμες στο Θρυλόριο» που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Κομοτηνής.

Για δύο μέρες, στις 21 και 22 Νοεμβρίου, εικόνες, ήχοι, αρώματα και γεύσεις επιστρατεύτηκαν για να κρατήσουν ζωντανές τις ποντιακές μνήμες.

Ενταγμένο στο τοπικό πρόγραμμα LEADER της Αναπτυξιακής Ροδόπης, το ποντιακό αυτό διήμερο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής Καινοτομίας και Συνοχής, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που υλοποιεί προγράμματα με στόχο την κοινωνική μόρφωση και την κοινωνική αλληλεγγύη. «Μαχόμαστε για να επιφέρουμε την κοινωνική αλλαγή προς όφελος των πολιτών», δήλωσε στο paratiritis-news.gr ο Γιάννης Βανίδης.

Όσοι βρέθηκαν στις εκδηλώσεις είχαν την ευκαιρία να δουν φωτογραφίες από την ιστορία και την καθημερινότητα του Πόντου, ενώ τα παιδιά είχαν την τιμητική τους στον «Ποντιακό Παιδότοπο Πιζ-Πιζ», ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο στο οποίο αναβίωσαν παραδοσιακά παιχνίδια.

Από τις μνήμες του Πόντου δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αυθεντικές γεύσεις. Ο executive chef Κώστας Κολιός το Σάββατο έκανε εισήγηση για την ποντιακή κουζίνα, και την Κυριακή μαγείρεψε και σέρβιρε –μεταξύ άλλων– τανωμένο σορβά, νηστίσιμη ποντιακή σαλάτα με ρεβίθια και άνηθο, κοτόπουλο φρικασέ με χασχάσια, κιντέατα και ζοχούς, φελία και ποντιακό πιτόγυρο. Στους επισκέπτες μοιράστηκε και το βιβλίο ποντιακών συνταγών που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ποντιακές Μνήμες στο Θρυλόριο».

Και επειδή ποντιακές μνήμες χωρίς μουσική και χορό δεν γίνονται, το Σάββατο το παρών έδωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Χηλής «Άγιος Γεώργιος», ενώ την Κυριακή τη σκυτάλη πήραν τα μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός». Ξεχωριστή μουσική στιγμή η παρουσία της Μαρίας Αποστολίδου στο νταούλι, κόρης της Χρύσας Μαυρίδου, προέδρου του Συλλόγου «Κερασούντα και το Γαρς» από το Θρυλόριο.

Gallery
Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ21
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
2015
17:00
Το Ινστιτούτο Κοινωνικής Καινοτομίας και Συνοχής διοργανώνει διήμερες εκδηλώσεις με θέμα «Ποντιακές...