25 Νοέμβριος 2015, 13:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοέμβριος 2015, 12:30

Τρομοκρατικές επιθέσεις σε Τύνιδα και Σινά

  • Τρομοκρατικές επιθέσεις σε Τύνιδα και Σινά
    Μετά την επίθεση σε λεωφορείο στην Τύνιδα (Φωτ.: EPA/ Moh. Messara)

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Τυνησία μετά την επίθεση αυτοκτονίας καμικάζι σε λεωφορείο της Προεδρικής Φρουράς στην Τύνιδα που προκάλεσε το θάνατο 12 ανθρώπων, πρακτόρων της υπηρεσίας ασφαλείας της Προεδρίας. 

Η έκρηξη σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης σε μια από τις κυριότερες οδικές αρτηρίες της τυνησιακής πρωτεύουσας. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ήταν από τους πρώτους ξένους ηγέτες που καταδίκασαν. «Στην Τύνιδα, όπως και στο Παρίσι, δίνεται η ίδια μάχη για τη δημοκρατία εναντίον του σκοταδισμού», ανέφερε από την Ουάσινγκτον όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Στην Αίγυπτο εν τω μεταξύ, σε επτά ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση αυτοκτονίας μετά από μάχη σε ξενοδοχείο του Αλ Αρίς στο Σινά, όπου διέμεναν δικαστές οι οποίοι επιτηρούν τις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα.


Αποκαΐδια μετά την επίθεση στο βόρειο Σινά (Φωτ.: EPA/Str)

Μεταξύ των νεκρών είναι δύο καμικάζι αυτοκτονίας. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε οργάνωση που αποκαλείται «Επαρχία Σινά του Ισλαμικού Κράτους», η ίδια που είχε δηλώσει ότι τοποθέτησε τη βόμβα στο αεροπλάνο που μετέφερε Ρώσους τουρίστες, το οποίο συνετρίβη στις 31 Οκτωβρίου στο Σινά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 224 επιβαίνοντες.

Τις επιθέσεις σε Τύνιδα και Σινά καταδίκασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.