24 Νοέμβριος 2015, 18:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοέμβριος 2015, 18:48

Ο Ιβάν Σαββίδης επίτιμο μέλος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης και χρηματοδότης του Ιστορικού Αρχείου του Πόντου

  • Ο Ιβάν Σαββίδης επίτιμο μέλος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης και χρηματοδότης του Ιστορικού Αρχείου του Πόντου

Ο Ιβάν Σαββίδης αναλαμβάνει πλήρως τη χρηματοδότηση για την ψηφιοποίηση του Ιστορικού Αρχείου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, καθώς και τις εκδόσεις και τις υποτροφίες για τη σπουδή, την ανάδειξη και τη χρήση αυτού του Αρχείου.

Η δέσμευση του Ιβάν Σαββίδη διατυπώθηκε κατά την επίσκεψή του στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, της οποίας ανακηρύχτηκε επίτιμο μέλος μετά από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ.

«Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Εύξεινο Λέσχη αλλά αισθάνομαι σαν να έρχομαι για εκατοστή πρώτη φορά! Αισθάνομαι σαν να βρίσκομαι στο δικό μου σπίτι», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας, «ο πιο πολύτροπος Έλληνας με την ομηρική έννοια της λέξης», όπως τον αποκάλεσε ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Γιάννης Αποστολίδης.


Ο Ιβάν Σαββίδης παραλαμβάνει ελληνική σημαία με τον μονοκέφαλο αετό, όπως σχεδιάστηκε το 1919 ως «υπόδειγμα σημαίας του μέλλοντος ελληνικού αυτονομιακού κράτους του Πόντου»

«Εξέχουσα προσωπικότητα, εκλεκτό τέκνο του Πόντου... σπάνια προσωπικότητα με προσφορά στον διεθνικό, εθνικό και ειδικότερα στον ποντιακό χώρο» χαρακτήρισε τον Ιβάν Σαββίδη ο Γ. Αποστολίδης, κηρύσσοντας την έναρξη της συνεδρίασης του ΔΣ το οποίο παρακολούθησε ο επιχειρηματίας.

Συγκινημένος ο Ιβάν Σαββίδης άκουσε όχι μόνον ό,τι τον αφορούσε, αλλά και την περιπέτεια του Ιστορικού Αρχείου του Πόντου, δεσμευόμενος εντέλει –και παρόλο που ο Γ. Αποστολίδης τόνισε ότι δεν υπάρχει υστεροβουλία στην ανάδειξή του ως επιτίμου προέδρου– να στηρίξει όλο το εγχείρημα.

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου, βρίσκεται σε επικοινωνία με την Προεδρία της Δημοκρατίας προκειμένου η επίσημη παρουσίαση του Ιστορικού Αρχείου να γίνει με την παρουσία του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα.