25 Νοέμβριος 2015, 22:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοέμβριος 2015, 21:42

Στο Κράσνονταρ της Νότιας Ρωσίας τα εγκαίνια του Γενικού Προξενείου της Κύπρου (βίντεο)

  • Στο Κράσνονταρ της Νότιας Ρωσίας τα εγκαίνια του Γενικού Προξενείου της Κύπρου (βίντεο)
    Ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στο Κράσνονταρ, Νίκος Βασιλείου (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης για το pontos-news.gr)

Με γνώμονα την ενίσχυση της συνεργασίας των δυο χωρών δημιουργήθηκε Γενικό Προξενείο της Κύπρου στο Κράσνονταρ της Ρωσίας. Το προξενείο εγκαινιάστηκε επισήμως στις 19 Νοεμβρίου, επισφραγίζοντας έτσι και το πλούσιο έργο των Κυπρίων στην περιοχή.

Ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Μόσχα Γεώργιος Κασουλίδης άνοιξε την εκδήλωση των εγκαινίων, στην οποία συμμετείχε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Νοβοροσίσκ Φραγκίσκος Κωστελλένος, καθώς και εκπρόσωποι ελληνικών συλλόγων της περιφέρειας του Κράσνονταρ. Η λειτουργία του προξενείου είχε ξεκινήσει ήδη από τον Ιούνιο του 2014.

Το pontos-news.gr ήταν κοντά στα πρώτα βήματά του και πήρε αποκλειστική συνέντευξη από τον Πρόξενο της Κύπρου με έδρα το Κρασνοντάρ, Νίκο Βασιλείου, ο οποίος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε η συγκεκριμένη περιοχή ως χώρος ίδρυσης του προξενείου.

Το προξενείο εγκαινιάστηκε ενώ στο Κράσνονταρ πραγματοποιούνταν κυπρορωσικό επιχειρησιακό φόρουμ. Κύριο θέμα ήταν ο εποικοδομητικός ρόλος που διαδραματίζει η ελληνική διασπορά της περιοχής του Κουμπάν στην ενίσχυση των πολιτισμικών και οικονομικών σχέσεων Κύπρου και Ρωσίας. Αξιοσημείωτο είναι πως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε πρόσφατα χαρακτηρίσει με δηλώσεις του τους Έλληνες ως αυτόχθονα πληθυσμό της Μαύρης Θάλασσας.


Ν. Βασιλείου και Γ. Κασουλίδης με τους επικεφαλής των ελληνικών συλλόγων της περιφέρειας Κράσνονταρ

Στα εγκαίνια του Γενικού Προξενείου της Κύπρου στο Κράσνονταρ ακούστηκαν προτάσεις από επιφανή πρόσωπα για την ισχυροποίηση των σχέσεων της περιοχής Κουμπάν και της Κύπρου. Ο πρόεδρος της Εθνικοπολιστικής Αυτονομίας Ελλήνων της περιφέρειας του Κράσνονταρ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, και η επικεφαλής των Ελλήνων του Γκελεντζίκ, Γκάμλετ Σαλάχοφ, τόνισαν την ανάγκη για την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της ελληνικής κοινότητας της περιφέρειας του Κράσνονταρ. Η συμμετοχή τους στα οικονομικά και πολιτιστικά προγράμματα θα βοηθήσει στην εδραίωση των σχέσεων των δύο χωρών.