24 Νοέμβριος 2015, 11:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοέμβριος 2015, 11:15

Τουρκικά F-16 κατέρριψαν ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος Su-24

Πολεμικό αεροσκάφος τύπου Su-24 της ρωσικής αεροπορίας κατέρριψαν σήμερα τουρκικά F-16, καθώς σύμφωνα με την Άγκυρα είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Τούρκος στρατιωτικός δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι η κατάρριψη κρίθηκε απαραίτητη καθώς το αεροσκάφος αγνόησε τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις –δέκα προειδοποιήσεις σε διάστημα πέντε λεπτών.

Ωστόσο σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, «το ρωσικό μαχητικό που καταρρίφθηκε δεν είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μετέδωσε το IFAX, ανακοίνωσε ότι είναι σε θέση να αποδείξει πως το ρωσικό αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο στη διάρκεια ολόκληρης της πτήσης του.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu δείχνουν τους δύο πιλότους του αεροσκάφους να εκτινάσσονται και να πέφτουν με αλεξίπτωτα. Ωστόσο προς το παρόν είναι άγνωστο που ακριβώς βρίσκονται. Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN turk, επικαλούμενο τοπικές πηγές, ανέφερε ότι ο ένας από τους πιλότους βρίσκεται στα χέρια τουρκμενικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία.

Την ίδια ώρα, από το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού ανακοινώθηκε ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου συνομίλησε με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και τον υπουργό Εξωτερικών για τις εξελίξεις στα σύνορα.

Επίσημες πηγές ανέφεραν ότι η Άγκυρα θα έχει διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ για το συμβάν.