24 Νοέμβριος 2015, 09:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοέμβριος 2015, 09:23

Μεγάλες ζημιές από την ισχυρή έκρηξη στο κτήριο του ΣΕΒ, στο Σύνταγμα

  • Μεγάλες ζημιές από την ισχυρή έκρηξη στο κτήριο του ΣΕΒ, στο Σύνταγμα
    Στελέχη της αντιτρομοκρατικής έξω από το κτήριο του ΣΕΒ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας)

Αν και μέτριας ισχύος ο εκρηκτικός μηχανισμός που εξερράγη σήμερα τα ξημερώματα στο κτήριο του ΣΕΒ στο Σύνταγμα, προκάλεσε μεγάλες ζημιές όχι μόνο στο εν λόγω κτήριο αλλά και σε παρακείμενα.

Στελέχη της ΕΛΑΣ δήλωσαν ότι λόγω του ωστικού κύματος και του σχετικά κλειστού χώρου, στην οδό Ξενοφώντος, όπου βρίσκεται ο στόχος των τρομοκρατών, προκλήθηκαν τόσο μεγάλες ζημιές –κυρίως από σπάσιμο τζαμιών. Ζημιές καταγράφονται κυρίως στο ξενοδοχείο «Αμαλία», σε ένα βενζινάδικο και σε γραφεία.

Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί, γιατί αποκλείστηκε έγκαιρα ο χώρος και ειδοποιήθηκαν οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου να μείνουν στα δωμάτιά τους οι πελάτες.

Είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, στις εφημερίδες Βήμα και Εφημερίδα των Συντακτών. Συγκεκριμένα, άγνωστος είχε τηλεφωνήσει στις 02:35 τα ξημερώματα και είχε προειδοποιήσει πως σε 40 λεπτά επρόκειτο να γίνει έκρηξη στον ΣΕΒ, στην οδό Ξενοφώντος 5. Αμέσως, αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή. ΄Ανδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ), εντόπισαν στην είσοδο του ΣΕΒ έναν σάκο που, όπως διαπιστώθηκε, ήταν βόμβα.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 03:35 και συγκλόνισε την περιοχή. Προς το παρόν η οδός Ξενοφώντος παραμένει κλειστή ενώ τα συνεργεία του ΤΕΕΜ διεξάγουν έρευνες για την περισυλλογή υπολειμμάτων του εκρηκτικού μηχανισμού.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τη βομβιστική ενέργεια.

Τα γραφεία του ΣΕΒ αλλά του ελληνοκινεζικού επιμελητηρίου είχαν γίνει ξανά στόχος, όταν είχε κλείσει η συμφωνία της Cosco με τον ΟΛΠ, το 2010.

Κλειστός ο σταθμός του τραμ στο Σύνταγμα 
Δεν λειτουργεί ο σταθμός του τραμ στο Σύνταγμα, η τελευταία στάση είναι στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, ενώ όσοι κινούνται από το κέντρο προς τις άλλες περιοχές της Αθήνας θα πρέπει να κινηθούν ως τη Βουλιαγμένης με τα πόδια.